Středa, 24. dubna 2024

Seminář přivedl na Moravu odborníky na obnovu krajiny po těžbě

Seminář přivedl na Moravu odborníky na obnovu krajiny po těžbě

Přední odborníci na obnovu krajiny po těžbě kamene, štěrku a písku se sešli ve čtvrtek 11. 2. 2016 na půdě Palackého univerzity v Olomouci, kde proběhl seminář Krajina a těžba (nejen) Střední Moravy. Seminář se týkalrůzných aspektů vlivu povrchové těžby na krajinu a její obnovu a byl výjimečný již v tom, že se na jeho realizaci podílela celá řada organizací,např. společnost Českomoravský štěrk, a.s., Česká společnost ornitologická, Univerzita Palackého v Olomouci, Mendelova univerzita v Brně a další.

Seminář byl určen nejen pro studenty a akademické pracovníky, ale také pro zaměstnance státní správy, zástupce neziskového sektoru i těžebních společností.Stále rostoucí význam rekultivací a obnovy krajiny po těžběpotvrdil nebývalevysoký zájem o účast na semináři, jehož kapacita byla zaplněna dlouho před uzávěrkou přihlášek.

Poutavé přednášky o přístupech k obnově i možných střetech s legislativou či očekáváním veřejnostipřednesli např. prof. Karel Prach a Klára Řehounková z Jihočeské univerzity, Jiří Šírek, starosta města Kojetín a nadšenýornitolog, či Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, který ve svém příspěvku poukázalna zásadní význam dlouhodobé spolupráce odborníků a vládních i nevládních organizací s těžaři. Právě prezentace Zdeňka Vermouzka ukázala, že tato zdánlivě neslučitelná spolupráce je opravdu možná, což doložilna případu již roky probíhající spolupráce s těžaři v souvislosti s instalací a provozem plovoucích betonových ostrůvků pro rybáka obecného.

Jednou z možností navázání spolupráce akademických pracovníků a studentů s těžebními společnostmi představuje mezinárodní soutěž QuarryLifeAward, o níž během semináře nejednou padla zmínka, např. v souvislosti sjihočeskoupískovnou Cep II společnosti Českomoravský štěrk, a.s., kde pod vedenímKláry Řehounkovéprobíhá již několik let unikátní rekultivace propojující ochranu přírody a vědecký výzkum.

Mnozí účastníci vyjádřili spokojenost nad vzájemnou spoluprací a vyjádřili přání i do budoucna společně usilovat o podporu biodiverzity těžebních prostor a také o šetrné rekultivace těchto zajímavých biotopů.

Po ukončení semináře se konalo výroční zasedání České společnosti pro krajinnou ekologii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů