Pátek, 29. března 2024

Výstava v Liberci ukáže, proč lidé považovali Ještěd za sopku

Výstava v Liberci ukáže, proč lidé považovali Ještěd za sopku

Horniny, na něž si budou moci návštěvníci sáhnout, počítačové animace, obrazy, mapy a panely zavěšené na konstrukci představující surovou žílu. To vše bude v Severočeském muzeu v Liberci na interaktivní výstavě zaměřené na geologii Liberecka a Jizerských hor, která začne ve středu. Cílem je ukázat veřejnosti, že nejde o nudný obor. ČTK to dnes řekl kurátor výstavy Ivan Rous.

Návštěvníci například uvidí, proč se dříve o Ještědu mluvilo jako o sopce. Patrné to je z vyobrazení kopce na velkoformátových obrazech z poloviny 19. století. "Byl v té době bez vrcholové stavby a měl ustřelený vršek. Tak všichni tvrdili, že je to sopka," uvedl Rous.

Atraktivní pro návštěvníky zřejmě budou i počítačové animace. Na jedné například je, jak vznikaly Trosky. Návštěvníci se také více dozvědí o zemětřesení, které postihlo region v roce 1900. "Při zemětřesení tehdy praskaly domy," řekl Rous. Na přípravě výstavy se podle něj podílelo 15 předních českých geologů. Se svými spolupracovníky vytvořili 40 textových panelů. "Počítáme s tím, že návštěvník nepřečte všechny. Vybere si téma, které ho zajímá," uvedl kurátor.

Cílem výstavy je také rozšířit povědomí o pestrosti hornin v regionu. "Liberečané to často rozdělují na to, že Jizerské hory jsou žulové a Ještěd jsou vápence. Chceme ukázat, že to má tisíce podob a zajímavostí a že se dají objevovat krásné věci i přímo ve městě," řekl Rous.

Na výstavě jsou například záhnědy a další krystalové útvary, které jsou z liberecké žuly. "Víme třeba, že kdysi do Vídně putoval krystal záhnědy nebo křišťálu, který měl na výšku 40 centimetrů a pravděpodobně pocházel z Fojtky," uvedl kurátor.

Největším exponátem je 650kilogramový žulový blok. Na většinu vystavených hornin a minerálů si mohou návštěvníci sáhnout. Mohou třeba porovnat, jak na dotyk působí řezaná, broušená a leštěná žula nebo kolik různých podob může mít žula vytěžená z jedné štoly. Součástí výstavy je i tvůrčí dílna pro děti.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů