Čtvrtek, 28. března 2024

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní odstartovala 25. března

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní odstartovala 25. března
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní odstartovala  25. března

Správa jeskyní České republiky pečuje o čtrnáct zpřístupněných jeskyní, které se nacházejí v podzemí Čech, Moravy a Slezska. Všechny jsou součástmi zvláště chráněných území podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Každoročně jeskyně navštíví přes půl milionu turistů z domova i zahraničí. V roce 2015 vzrostla návštěvnost všech jeskyní zhruba o 10 %. Jeskyně jsou také často vyhledávaným objektem filmařů pro natáčení pohádek, dokumentárních pořadů, nezřídka poskytují důstojné prostředí kulturním akcím.

Vstupné do zpřístupněných jeskyní (kromě Punkevních j. a J. Na Špičáku) se od r. 2015 nezměnilo, bližší informace k systému slev včetně otevíracích dob jsou k dispozici na stránkách Správy jeskyní ČR.

Otevírací doby

V návaznosti na celoročně otevřené jeskyně Bozkovské dolomitové, Punkevní a Výpustek, se další jeskyně s omezenou provozní dobou otevírají postupně již od letošního ledna. Jsou to jeskyně Na Špičáku, Na Pomezí, Mladečské, Zbrašovské aragonitové, Kateřinská, Balcarka a Sloupsko-šošůvské. Od 25. března už je třináct jeskyní provozováno s pevnou otevírací dobou. Výjimku tvoří Jeskyně Na Turoldu, kde mají přednost před návštěvníky zimující netopýři. Otevřeny budou od 1. května (pokud se netopýři probudí, jeskyně se otevře již oslavou Dne Země).

Novinky pro návštěvníky

V průběhu loňského roku byly dokončeny a v roce 2016 již plně slouží návštěvníkům nové provozní budovy u Punkevních jeskyní a u Javoříčských jeskyní. Do provozu bylo také uvedeno nové informační středisko u propasti Macocha. Ve čtyřech areálech jeskyní Moravského krasu jsou nově instalovány populárně naučné expozice ,,Jeskyně a lidé", které si kladou za cíl představit a popularizovat soužití člověka s jeskyněmi v průběhu času - od prvotního využívání jako úkrytu až po například těžbu jeskynních sedimentů či využití vojenské. Expozice u jeskyně Výpustek je v budově Správy a vstup do ní je zdarma. Podrobnosti na stránkách Správy jeskyní ČR.

Všech čtrnáct zpřístupněných jeskyní je připraveno poskytnout návštěvníkům v letošní sezóně co nejpříjemnější prostředí, bohaté zážitky, kvalitní služby a informace i praktické ukázky k doplnění znalostí a vědomostí o historii i současnosti našeho krásného a vzácného přírodního podzemí.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů