Středa, 24. dubna 2024

Na Vysočině dají čtyři radnice prověřit staré ekologické zátěže

Na Vysočině dají čtyři radnice prověřit staré ekologické zátěže

Čtyři sídla na Vysočině nechají díky evropské dotaci zmapovat rizika plynoucí ze starých ekologických zátěží. Jde většinou o desítky let staré skládky průmyslových odpadů po zaniklých podnicích. Největší projekt s náklady kolem 3,6 milionu korun připravuje Havlíčkův Brod. Mimo jiné nechá prověřit kalová pole bývalého státního podniku Zetor. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytly radnice a ze zprávy Operačního programu Životní prostředí na webu.

Havlíčkův Brod zadá zpracování analýzy rizik u dvou starých zátěží, které zatím nebyly prozkoumány. "Je na ně nutno pohlížet jako na podezřelé vzhledem k množství a charakteru ukládaných odpadů," uvedla mluvčí radnice Alena Doležalová.

V lokalitě Cihlář na severu města byly v letech 1953 až 1975 ukládány průmyslové i komunální odpady. Skládka je blízko retenčních nádrží napojených na Cihlářský potok, který se v Havlíčkově Brodě vlévá do řeky Sázavy. Druhou problematickou lokalitu nazývanou Zetor tvoří kalová pole nacházející se nedaleko obytných domů a zóny se sportovišti. Státní podnik Zetor tam ukládal kaly až do ukončení výroby v 90. letech.

Díky evropské dotaci by měly být brzo prozkoumány ekologické zátěže také na území obcí Kaliště u Humpolce, Nová Ves u Nového Města na Moravě a Dlouhá Ves na Havlíčkobrodsku.

Skládka odpadů navezených ke Kališti pravděpodobně z bývalých humpoleckých strojíren ohrožuje studny, které zásobují pitnou vodou sousední ves. "Jednu studnu už museli odstavit z důvodu, že tam mají těžké kovy," řekl starosta Kaliště Pavel Kutiš. Znečištění bylo zjištěno asi před čtyřmi lety. Analýza rizik bude stát kolem dvou milionů Kč. Pokud hrozbu potvrdí, pokusí se obec získat další peníze na odstranění zdroje.

V Dlouhé Vsi prověří obecně prospěšná společnost Terra Bona bývalou skládku galvanizačních kalů, která se nachází v lese za vsí. Jde o projekt s náklady kolem 1,8 milionu Kč.

Obecní úřad v Nové Vsi u Nového Města na Moravě nechá odborníky zmapovat znečištění rybníka Obecník, což bude stát zhruba 700.000 Kč. "Zjistili jsme, že jsou v něm zbytky ropy a těžkých kovů," uvedla starostka Helena Tučková. Znečištění způsobila dávno zaniklá strojní traktorová stanice. "Právní nástupce neexistuje, viníka už nenajdeme," řekla. Rybník je ve vsi, pod ním stojí domy. Na základě podrobných rozborů chce obec požádat o dotaci na jeho vyčištění.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů