Čtvrtek, 28. března 2024

Jesenný žádá dotaci na likvidaci starého znečištění na nádraží

Jesenný žádá dotaci na likvidaci starého znečištění na nádraží

V Jesenném na Semilsku chtějí odstranit staré znečištění na vlakovém nádraží, kde se v 70. letech skladovaly a přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Zamořena je půda, i podzemní vody, rozbory je objevily také v nedaleké říčce Kamenici, která spolu s Jizerou slouží jako zdroj pitné vody. Malá obec nedokáže nákladnou sanaci zaplatit sama, požádala proto o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Přispět by měl i Liberecký kraj a Správa železniční dopravní cesty, řekl dnes ČTK starosta Petr Hlůže (Za lepší Jesenný).

Znečištění je pozůstatkem po provozu státního podniku Chema Horní Počernice, který v Jesenném v letech 1971 až 1992 uskladňoval a přečerpával trichlor a perchlor. "V 90. letech tam byl nějaký pokus o čištění, který byl ale zastaven, od té doby není lokalita sanována ani monitorována," řekl ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Liberecký kraj loni přispěl na zmapování znečištění. Zasažené je podle Jadrného území o rozloze zhruba pěti hektarů. Chemikálie otrávily i tamní studny.

Liberecký kraj má s podobnými projekty zkušenosti. Za přispění evropské dotace v současné době likviduje nelegální skládku německého odpadu v Bulovce na Liberecku. Zatímco v Bulovce ale sanace brzy skončí, v Jesenném to bude podle starosty záležitost dlouhodobější. Projekt počítá s vrty, kterými se bude znečištěná voda z podzemí odčerpávat a čistit. Podobnou technologii použili v bývalém vojenském prostoru Ralsko, kde byla půda znečištěná ropnými uhlovodíky. Náklady se odhadují na více než deset milionů korun. "Bez dotace nejsme schopni ho realizovat, celý náš roční rozpočet je kolem sedmi až osmi milionů korun," řekl Hlůže.

Na sanaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií nebo míst kontaminovaných nebezpečnými chemikáliemi je v Operačním programu Životní prostředí připraveno 600 milionů korun. Žádosti mohou podávat subjekty zajišťujících sanaci, ale i obce, církve nebo obecně prospěšné společnosti až do 30. června. Získat mohou až 85 procent potřebných peněz. "V Libereckém kraji máme zmapováno 41 starých ekologických zátěží," řekl Jadrný. Odhaduje se ale, že znečištěných míst může být víc, zejména v areálech zaniklých továren. "Ne všechny jsou zmapovány," přiznal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů