Pátek, 29. března 2024

V jihlavské zoo přibylo Údolí včel s proskleným úlem

 V jihlavské zoo přibylo Údolí včel s proskleným úlem

V jihlavské zoologické zahradě přibyla nová část nazvaná Údolí včel. Návštěvníci tam mohou včely pozorovat i v proskleném úlu, uvidí ale také kdysi používané dřevěné kláty a košnice - úly vyráběné ze slámy. Doví se zajímavosti ze života včel a seznámí se různými včelími produkty, jako je propolis, z pylu včelami vytvořený "včelí chléb" či mateří kašička. Expozice byla otevřena při příležitosti dnešního mezinárodního dne včelařství.

"Chtěli jsme ukázat, že zvířata nejsou jenom ta chlupatá, opeřená nebo šupinatá, ale i ta šestinohá, která kolem nás poletují," řekl ČTK mluvčí zoo Martin Maláč. V nové expozici je kromě 15 včelích úlů i domeček vytvořený z dřevěných zbytků, který zabydlí různé druhy hmyzu, včetně samotářských včel. Zoo připravila rovněž obydlí pro čmeláky.

Útulné Údolí včel vytvořili pracovníci zoo v doposud neudržovaném koutě zahrady se stromy a terénními nerovnostmi. Od hlavní návštěvnické trasy je odděleno přírodní zástěnou, upozorňují na něj tabule. "Je to jen pro ty zájemce, kteří se nebojí včel. Víme, také, že naši návštěvníci mohou být alergičtí na včelí bodnutí," uvedl Maláč. Úly jsou na svahu vyvýšeném několik metrů nad prohlídkovou cestou v údolíčku. Medonosnými rostlinami jsou osázeny odkloněné stráně. "Aby včely nelétaly k lidem," řekl mluvčí. Sklenku místního medu si mohou lidé koupit v sousedství expozice v novém prodejním automatu - medomatu.

V Jihlavě bude brzo rozšířena také kolekce exotických zvířat, a to o vlky iberské. Výběh už je pro ně připraven. Dva mladé vlky zoo přiveze v nejbližších dnech z olomoucké zoologické zahrady. Jihlavská zoo je nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině, vloni přivítala 274.645 návštěvníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů