Čtvrtek, 28. března 2024

Život bez buněčných elektráren

Biologové z Přírodovědecké fakulty UK dosáhli velkého vědeckého úspěchu. Jako první na světě objevili prvoka, který se obejde bez klíčových ,,dodavatelů energie" - mitochondrií.

Život bez buněčných elektráren

Jednobuněční prvoci oxymonády jsou na první pohled poměrně nezajímaví. Celý život si lebedí ve střevech obratlovců či některých skupin hmyzu, jimž pomáhají s trávením celulózy.

Jednu zvláštnost však přece jen mají. Nikdo v nich nedokázal najít vnitrobuněčné struktury, které jsou pro jiné organismy zcela nezbytné: mitochondrie. Tyto miniaturní ,,elektrárny" dodávají eukaryotickým buňkám - tedy buňkám s jádrem - energii nutnou pro jejich fungování.

Před téměř 15 lety nedala ona zvláštnost spát docentu Vladimíru Hamplovi z katedry parazitologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Začal proto důkladně zkoumat oxymonádu z rodu Monocercomonoides.

Nejprve v ní hledal bílkoviny typické pro mitochondrie a pak i příslušné geny. Kdyby se podařilo objevit alespoň stopu po genech spojených s mitochondriemi, bylo by možné říci, že tyto útvary u prvoka v nějaké skryté podobě přece jen existují.

Tým Vladimíra Hampla a jeho polské kolegyně Anny Karnkowské však nyní zveřejnil v prestižním časopise Current Biology článek, jenž odborníky seznámil s pozoruhodným faktem. Ani nejpodrobnější analýza nenašla u studované oxymonády žádnou stopu po mitochondriích!

Byl tak odhalen první eukaryotický organismus, který postrádá součást buňky považovanou dlouhé roky za nenahraditelnou.

,,Je velmi pravděpodobné, že mitochondrie chybí všem zástupcům této skupiny oxymonád," uzavírá docent Hampl. Uvidíme tedy, co přinese další výzkum.

Jde o skutečně zásadní objev. Důkazem je i to, že vzbudil zaslouženou pozornost mnoha českých i zahraničních médií.

Podrobnější informace najdete na webu Přírodovědecké fakulty UK.

alt: Oxymonáda rodu *Monocercomonoides*, snímek z transmisního elektronového mikroskopu. Oxymonáda rodu Monocercomonoides, snímek z transmisního elektronového mikroskopu.

Autor

Michal Andrle

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů