Čtvrtek, 28. března 2024

Odběrem vzorků začala sanace olejny v Lovosicích

Odběrem vzorků začala sanace olejny v Lovosicích

Odběrem vzorků ze sudů začala dnes v Lovosicích na Litoměřicku sanace v bývalé olejně. V areálu v centru města se nachází na 700 tun nebezpečných chemikálií, které představují riziko pro životní prostředí i pro obyvatele.

"Je to časovaná bomba, protože je to chemická laboratoř, kde jsou smíchané chemikálie v různých množstvích a koncentracích, často jsou neznámé, toxické, nebezpečné nejen pro vodu, ovzduší, ale i pro lidi. Ze zkorodovaných sudů několik let chemikálie vytékají," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec, který nedaleko Lovosic bydlí. Práce v olejně skončily v roce 2009, od té doby místo chátrá.

Areál o rozloze zhruba 2,5 hektaru se nachází v bezprostřední blízkosti centra města, v okolí jsou školy, kolem denně chodí děti. Hrozbou je zahoření chemikálií. "Určitě si město oddechne, až odpady zmizí," řekl starosta Milan Dian. Náklady na odstranění ekologické zátěže jsou 1,8 milionu korun. Radnice zaplatí 21 procent, zbytek tvoří dotace od ministerstva životního prostředí.

Staveniště dnes převzalo od města sdružení společností Purum a Aquatest. "Sanace je rozdělena do několika etap. První je vzorkování odpadů, provedení analýz odpadů a určení, jak budou odstraněny. Další etapou je zabezpečení odpadů do vhodných obalů, abychom se s nimi mohli vydat na silnice, a po transportu budou odstraněny ve spalovně, cementárně, na skládkách nebezpečného odpadu nebo mohou být energeticky využity, podle výsledku analýz," popsal jednatel firmy Purum a předseda představenstva společnosti Aquatest Daniel Kraft. Celá sanace potrvá čtyři měsíce.

Náklady na odstranění zátěže bude město vymáhat po původci odpadů, kterým je společnost Wowitra. Té Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v minulosti dala několik pokut, firma je ale ještě nezaplatila. Podle vedoucího odboru životního prostředí Vojtěcha Hamerníka je vlastníkem nemovitostí Belgičan Beyne Bruno Beatrice. S ním se dnes sešlo vedení města poprvé.

Co bude po vyčištění lokality dál, ale není jasné. Starosta by si přál, aby stavební suť a rozpadlé budovy nahradilo sportoviště. Lovosice mají sportovní areál u Labe, který však v minulosti několikrát zničily povodně. Vlastník přišel i s úvahou prodeje nemovitosti městu. "První nástřel byl 86 milionů korun, což je samozřejmě pro město nemyslitelné," uvedl starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů