Čtvrtek, 28. března 2024

V Boru zmizela shořelá skládka, může tam být parkoviště

V Boru zmizela shořelá skládka, může tam být parkoviště

V Boru u Skutče se podařilo po pěti letech zlikvidovat skládku shořelých pneumatik. Odborná firma odstranila 3100 tun rizikového odpadu v tříměsíčním předstihu, než měla naplánováno. ČTK o tom informoval hejtman Martin Netolický (ČSSD). Obec zvažuje, že pozemek koupí a zřídí tam například parkoviště, řekl ČTK starosta Vlaďko Beneš.

Úložiště pneumatik a gumového těsnění shořelo v roce 2011. Oba majitelé skládky zkrachovali ani nezaplatili pokuty, které jim udělila Česká inspekce životního prostředí. Likvidaci nebezpečného materiálu nakonec zajistil kraj, který získal dotaci od Státního fondu životního prostředí. Celkové náklady jsou vyčíslené 24,5 milionu korun.

"Po vleklých debatách jsme museli vzít celou záležitost na svá bedra, jelikož panovala opodstatněná obava, že kdybychom tak neučinili, tak by tahanice nadále pokračovaly a dnes bychom se zřejmě stále dívali na ohořelé pneumatiky a jiné nebezpečné odpady," uvedl hejtman.

Obec nyní oslovila insolvenčního správce a zvažuje, že pozemky o velikosti zhruba 5000 metrů čtverečních koupí. Z bývalé skládky by mohlo být parkoviště se sociálním zařízením nebo dětské hřiště.

"Jsme oblast hojně navštěvovaná turisty. Určitě bychom pozemky využili. Ale ještě nevíme, jaké informace dostaneme od insolvenčního správce, vše je na začátku," dodal starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů