Čtvrtek, 28. března 2024

V Libereckém kraji začalo fungovat první zvířecí krematorium

 V Libereckém kraji začalo fungovat první zvířecí krematorium

V Libereckém kraji funguje první zvířecí krematorium, v zemi je čtvrté. Po šesti letech příprav zahájilo provoz v úterý v průmyslové zóně Dubice v České Lípě. Služby jsou identické jako u pohřbu lidí, obřady jsou ale bez řečníka. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti Memory Crystal (dříve Noamy) Dalibor Novák, která zvířecí krematorium provozuje.

Krematorium mělo být původně v některé z menších obcí, ve Svoru i Sosnové s jeho zřízením ale místní nesouhlasili. "Mysleli jsme, že v menší obci to bude jednodušší, bylo to ale naopak. Nakonec se jako nejlepší ukázala Česká Lípa. Neměli jsme žádné negativní ohlasy od obyvatelstva," uvedl Novák.

Lidí, kteří se chtějí se svým domácím mazlíčkem důstojně rozloučit, přibývá. Novák předpokládá, že z 90 procent půjde o pohřby psů a koček, zbytek připadne na ostatní zvířata. "Lidé mají třeba doma králíky, slyšel jsem, že se dělala i kremace hada," řekl Novák.

Většina uhynulých psů, koček či papoušků nyní končí v kafilériích, jelikož vyhláška zpřísnila podmínky pro jejich pohřbívání na soukromých pozemcích. Další možností je právě kremace. Cena pohřbu v České Lípě se odvíjí od váhy zvířata, základní sazba je od 1800 do 8450 korun. Při započtení doplňkových služeb může kremace stát i přes 10.000 korun. V České Lípě mohou pohřbívat zvířata do 90 kilogramů. Pro zajištění nezaměnitelnosti zvířete nebo popela používá krematorium přívěsek s unikátním kódem, který zvíře provází od okamžiku převzetí až po vsypání popela spolu s přívěskem do vybrané urny. Je vyroben ze speciální keramiky, která odolá i vysoké teplotě při kremaci.

Českolipské krematorium zprostředkovává i možnost pohřbít zvíře na zvířecím hřbitově v obci Niměřice u Mladé Boleslavi. Novákova firma se zabývá také výrobou památečních skel s popelem zesnulých, to samé nyní nabízí i majitelům uhynulých zvířat. Nejde o klasickou urnu, ale malá část popela je zatavená přímo do skla a může mít podobu přívěsku, kamene do prstenu, srdíčka do dlaně, ale i větší skleněné plastiky.

V ČR dosud fungovala tři krematoria specializovaná na domácí zvířata, jejich tržby se pohybují v milionech korun. První zvířecí krematorium bylo v roce 2003 otevřeno v Brně. Podobné zařízení je také v středočeské obci Zápy a v Praze. Další by se během několika měsíců mělo otevřít v Olomouci. S jeho zprovozněním nesouhlasily stovky obyvatel, olomoucké hejtmanství ale nedávno jejich námitky zamítlo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů