Úterý, 19. března 2024

WHO: Přes 90 procent světové populace žije ve znečištěném ovzduší

 WHO: Přes 90 procent světové populace žije ve znečištěném ovzduší

Naprostá většina obyvatel planety, zhruba 92 procent, žije v místech, kde znečištění ovzduší překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Uvádí to zpráva, kterou dnes zveřejnilo ženevské sídlo této organizace.

"Je nutné urychleně přijmout opatření proti znečištění ovzduší. Řešení existují, především změnou dopravních systémů, nakládáním s pevnými odpady, používáním čistých paliv v domácnostech a používáním obnovitelných energií, stejně jako snižováním emisí v průmyslu," uvedla ředitelka odboru veřejného zdraví ve WHO Maria Neiraová.

Autoři zprávy se zaměřili na 3000 míst po celém světě, především pak na města. Dospěli k závěru, že 92 procent světové populace žije v místech, kde je nadměrné množství polétavého prachu PM2,5. Tento neviditelný prach obsahuje škodliviny jako jsou sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý. Proniká hluboko do plic a kardiovaskulárního systému, čímž vážně ohrožuje lidské zdraví.

Průměrný roční limit WHO, který je pro velmi malé pevné částice PM2,5 celosvětově stanoven na deset mikrogramů na metr krychlový, je zvlášť překračován ve východním Středomoří, dále v jihovýchodní Asii a v západním Tichomoří.

Znečištění ovzduší přispívá ke kardiovaskulárním onemocněním, mozkovým příhodám či rakovině plic a ve světě je podle WHO spojeno s úmrtím zhruba tří milionů lidí ročně. Na 90 procent těchto úmrtí připadá na chudé země, v oblastech jihovýchodní Asie a západního Tichomoří se to týká téměř dvou úmrtí ze tří, zdůrazňuje zpráva.

WHO vidí jako hlavní zdroje znečišťování ovzduší "neefektivní dopravní prostředky, domácí paliva, elektrárny na uhlí a průmyslové aktivity". Lidská činnost ale podle organizace není jediným zdrojem znečištění. "Pískové bouře mohou mít rovněž vliv na kvalitu ovzduší, zvláště v oblastech nedaleko pouští," uvádějí autoři zprávy.

WHO zveřejnila v květnu žebříček znečištění ovzduší, podle kterého patří Česká republika do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě. Z českých měst byly nejhůře hodnoceny Havířov a Český Těšín.

České ministerstvo životního prostředí loni uvedlo, že ovzduší v České republice dál nejvíce znečišťuje polétavý prach a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, Brně a v Ostravě, se k nim podle úřadu přidává oxid dusičitý.

WHO je agenturou OSN pro mezinárodní koordinaci veřejného zdraví. Její hlavní úlohou je bojovat ve světě proti nemocem, zvláště pak těm infekčním. Zdraví definuje jako celkový stav fyzické, mentální a sociální pohody, nejen jako absenci nemoci. V tomto duchu WHO provádí různé kampaně, například za zvýšení konzumace zeleniny nebo naopak za snížení konzumace tabáku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů