Úterý, 19. března 2024

Nejhlubší jeskyně je v Abcházii, nejhlubší zatopená je nyní v ČR

Různé rekordy a zajímavosti o jeskyních v České republice a ve světě

Nejhlubší jeskyně je v Abcházii, nejhlubší zatopená je nyní v ČR

- Státní organizace Správa jeskyní ČR, zřízená v roce 2006 ministerstvem životního prostředí, registruje 2227 jeskyní a propastí, z toho je 1771 krasových a 456 pseudokrasových. Převážná většina těchto objektů, přesně 1062, leží v Moravském krasu, v Českém krasu jich je 378.

- Od roku 1992 jsou všechny jeskyně v ČR chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Jeskyně s archeologickým obsahem navíc i podle zákona o státní památkové péči.

- Čtrnáct jeskyní v ČR je zpřístupněno veřejnosti. Primát drží Chýnovské jeskyně, do nichž se první návštěvníci dostali už v roce 1868. V roce 2014 do všech jeskyní zavítalo 685.421 návštěvníků, což bylo o 45.200 více než v předešlém roce. Nejnavštěvovanější jsou Punkevní jeskyně, které v roce 2015 navštívilo 174.000 turistů.

- Nejdelší jeskyní je s délkou 34,9 kilometru soustava Amatérské jeskyně, která zahrnuje Starou a Novou Amatérskou jeskyni, Punkevní jeskyni s propastí Macochou a Výtokem Punkvy, jeskyni Třináctku, jeskyni Spirálku, jeskyni Pikovou dámu a ponorovou jeskyni Novou Rasovnu. Soustava leží v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras.

- Nejhlubší propastí je Hranická propast zvaná též Macůška nebo Propast, která leží v Národní přírodní rezervaci (NPR) Hůrka u Hranic. Hloubka suché části je 69 metrů a česko-polské expedice nyní spustila sondu pomocí miniponorky až do hloubky 404 metrů, což je světové prvenství. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

- Největším podzemním jeskyním prostorem je s půdorysem 70 krát 30 metrů a výškou 60 metrů Obří dóm v jeskynním systému Rudické propadání v CHKO Moravský kras.

- Nejmohutnější propastí je Macocha, jejíž hloubka činí 139 metrů ke hladině jezírka a 168 metrů celkem (na dno Spodního jezírka). Leží v NPR Vývěry Punkvy v CHKO Moravský kras.

- Nejdelší podzemní vertikálou je se 153 metry Rudická propast v jeskynním systému Rudické propadání v Moravském krasu.

- Nejdelším podzemním tokem je Punkva a její přítoky Sloupský potok a Bílá voda v jeskynní soustavě Amatérské jeskyně. Celková délka tohoto kontinuálního krasového vodního systému je přes deset kilometrů. Leží v CHKO Moravský kras.

- Nejdelší veřejnosti zpřístupněná jeskyně je Sloupsko-šošůvské jeskyně s jeskyní Kůlnou v Moravském krasu. Celkem měří 4165 metrů, veřejnosti je zpřístupněna trasa dlouhá 1230 metrů.

- Hlavní dóm Kateřinské jeskyně v Moravském krasu je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem. Má délku 97 metrů, šířku 44 metrů a výška dosahuje 20 metrů.

- Nejdelší jeskyní na světě je podle většiny zdrojů Mamutí jeskyně (Mammoth Cave), která je největší atrakcí národního parku Mamutí jeskyně v Kentucky v USA. Známá délka všech podzemních prostorů v jeskyni je 652 kilometrů.

- Nejhlubší známou přírodní jeskyni na světě je s hloubkou 2191 metrů Voroňja (Kubera), která leží v gruzínské Abcházii. Dosavadní maximální hloubky bylo dosaženo v srpnu 2007 ukrajinským speleologem Gennadijem Samochinem. Předtím se rekordní tabulky přepisovaly několikrát.

- Nejhlubší vertikálou světa je 603 metrů dlouhá jeskyně Vrtoglavica ve Slovinsku.

- Největší jeskynní prostorou je jeskyně Sarawak v Malajsii, jejíž plocha je téměř 163.000 m2.

zdroj: Správa jeskyní ČR, caverbob.com

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů