Úterý, 19. března 2024

Za nepovolenou úpravu odpadů na skládce na Bruntálsku padla pokuta 1,1 milionu korun

Za nepovolenou úpravu odpadů na skládce na Bruntálsku padla pokuta 1,1 milionu korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě uložili pokutu 1,1 milionu korun společnosti ITALPE s.r.o., která na Bruntálsku provozuje Řízenou skládku odpadů TKO Dvorce - Rejchartice. Firma vážným způsobem porušila zákon o integrované prevenci a dopustila se také porušení zákona o odpadech.

Provozovatel skládky v roce 2014 přijal do svého zařízení cca 108 tisíc tun směsného komunálního odpadu, který pocházel ze sanace ekologické zátěže v lokalitě Litovel - Nasobůrky, a ten ve svém zařízení mechanicky upravoval. ,,Toto upravování odpadů však v zařízení nebylo vůbec povoleno. Naopak bylo v rozporu s platným integrovaným povolením vydaným Krajským úřadem Moravskoslezského kraje," uvedl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Ve stejném roce se společnost dopustila i dalšího pochybení, které s nepovolenou úpravou přijatých odpadů souviselo. ,,O přijatých odpadech nahlásila firma ITALPE nepravdivé údaje do ročního hlášení za rok 2014. Tím porušila zákon o odpadech," uvedl Kozubek.

Firma ITALPE se proti pokutě, kterou jí inspektoři ČIŽP uložili, odvolala. Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a sankci v celé výši potvrdilo.

ITALPE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů