Čtvrtek, 28. března 2024

ARES - Sisyfovská práce nemusí být marná

Sisyfovská práce je synonymem marného úsilí. Americký projekt ARES ji na první pohled hodně připomíná, ale při podrobnějším zkoumání vypadá spíš jako dobrý nápad, jak přispět k řešení největšího problému současné energetiky.

ARES - Sisyfovská práce nemusí být marná

Kalifornská společnost ARES získala letos na jaře nedaleko městečka Pahrump v Nevadě pozemek pro stavbu zvláštní železniční tratě. Pahrump leží v hornaté části Mohavské pouště necelých sto kilometrů západně od Las Vegas. Letní teploty zde dosahují k padesáti stupňům Celsia a zatažená obloha prakticky neexistuje.

Trať ,,odnikud nikam" bude dlouhá sotva deset kilometrů, ale s převýšením kolem 8%. Jezdit po ní bude těžkotonážní vlak tažený elektrickou lokomotivou. V době přebytku elektřiny vyrobené v okolních fotovoltaických a solárních elektrárnách vyjede na kopec a v čase energetické špičky se stovky tun hmoty díky gravitaci rozjedou z kopce dolů a motory lokomotivy přepnuté do rekuperačního režimu budou vyrábět elektřinu. Společnost ARES (AdvancedRailEnergyStorage) předpokládá, že tak získá špičkový energetický zdroj o výkonu 50MW a kapacitě 12,5 MWh.

Společnost ověřovala funkčnost systému od roku 2013 v menším měřítku nedaleko větrné farmy v Tehachapi, asi 150 km severně od Los Angeles, a tvrdí, že zařízení je schopné pracovat s účinností až 85%, což je nejméně o 10% více než při ukládání energie v přečerpávacích elektrárnách. Systém ARES je prý jednodušší a levnější i ve srovnání s velkými bateriovými systémy či setrvačníky. Předností je také pohotovost výkonu v řádu sekund. Náklady na vybudování jednotky v Pahrumpu jsou plánovány ve výši 55 miliónů USD, stavba má být zahájena v roce 2017, do provozu by systém měl jít o dva roky později.

Rozvoj technologií a kapacity operativního skladování energie je základní podmínkou pro to, aby se obnovitelné zdroje energie mohly stát významnou položkou energetického zdrojového mixu. Americká Národní laboratoř pro obnovitelnou energii odhaduje, že pokud by Kalifornie měla do roku 2030 pokrývat svou spotřebu elektřiny z 50% solární energetikou, bude potřebovat technologie pro ukládání energie o kapacitě 15GW, což je 66 x víc než je současná kapacita energetických úložišť v celých USA.

Další informace:

Celosvětový rozmach obnovitelných energetických zdrojů, zejména větrných a fotovoltaických elektráren, vede stále častěji k nebezpečným situacím, které ohrožují stabilitu energetických sítí a způsobují i problémy s regulací frekvence. Je to způsobeno závislostí těchto zdrojů na denní době resp. počasí a z toho plynoucí obtížnou předvídatelností množství vyrobené elektřiny. Ta je sice velice elegantní formou energie, která se celkem snadno dá přenášet z místa na místo, jednoduše a rychle měnit na teplo, světlo, nebo pohyb, ale má ohromnou nevýhodu v tom, že ji dosud neumíme ve velkém skladovat.

Jedinou zvládnutou velkokapacitní technologií skladování elektřiny jsou v současné době přečerpávací elektrárny, které jsou ale investičně mimořádně nákladné a jejich výstavba naráží ve většině zemí na odpor veřejnosti, protože obvykle představují velký zásah do krajiny.

Největší přečerpávací elektrárna na světě BathCounty stojí v místě kontinentálního geologického zlomu na hranicích Virgínie a Západní Virgínie v USA a má celkový výkon 3 GW. Několik více než 2GW přečerpávaček má Čína. K největším evropským elektrárnám tohoto typu patří britská Dinorwig, která má při výkonu 1,8 GW kapacitu 10,8GWh.

Největší česká přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách, necelých 30 km severovýchodně od Šumperka, patří společnosti ČEZ. Má výkon 0,650GW a kapacitu 3,243 GWh (tento parametr vyjadřující maximální množství elektrické energie, které lze vyrobit při jednom přečerpacím cyklu, bývá nazýván také ,,energetická úložná kapacita").

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů