Úterý, 19. března 2024

Čtvrtina kontrolovaných sběren porušila zákon o odpadech, zjistili inspektoři ČIŽP při třetí celostátní akci Blue 24

Čtvrtina kontrolovaných sběren porušila zákon o odpadech, zjistili inspektoři ČIŽP při třetí celostátní akci Blue 24

Celkem 143 sběren kovů zkontrolovali minulý týden inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v rámci celorepublikové bezpečností akce Blue 24 zaměřené na kriminalitu v oblasti železniční dopravy. Pravidelné akce organizované Policií ČR se inspektoři ČIŽP účastnili už potřetí a jejich úkolem v rámci ní opět byla kontrola dodržování zákona o odpadech.

,,Z celkem 143 kontrolovaných sběren se jich porušení zákona dopustilo 37, což je zhruba čtvrtina. Zjištěné prohřešky povedou s největší pravděpodobností k zahájení správních řízení o uložení pokuty," uvedl Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP.

V rámci akce, do které bylo nasazeno 43 inspektorů po celé republice, byly zjištěny výkupy odpadů od fyzických osob, které je od nich zakázáno vykupovat. Šlo například o vrtule a svěrky k upevnění drážních kolejnic k pražcům - tedy o veřejně prospěšná zařízení, která sběrny od fyzických osob vykoupit nesmějí. Několikrát byl zaznamenán také výkup elektrozařízení v provozovnách, které nemají oprávnění ke zpětnému odběru těchto věcí.

Naopak zákaz výplaty hotovosti za kovové odpady inspektoři v žádné z kontrolovaných sběren nezjistili. ,,Ukazuje se, že opakování těchto kontrolních akcí prokazatelně pomáhá snižovat nezákonné jednání při sběru a výkupu kovů. Zatímco při první akci Blue 24, které se ČIŽP účastnila v březnu 2015, porušila zákon více než polovina kontrolovaných sběren, při této již třetí akci to byla čtvrtina. Naše kontroly mají jasné výsledky a budeme v nich pokračovat i dál," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Výsledky kontrol - Blue 24 (říjen 2016)

Kraj

Počet kontrol

Bude zahájeno správní řízení

Středočeský

12

1

Jihočeský

16

3

Plzeňský

22

8

Ústecký

12

3

Karlovarský

3

0

Pardubický

7

1

Královéhradecký

3

0

Vysočina

11

7

Jihomoravský

10

7

Zlínský

12

2

Olomoucký

10

3

Moravskoslezský

12

2

Liberecký

13

0

Celkem

143

37

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů