Čtvrtek, 28. března 2024

Vše o vytápění dřevními peletami (a proč je výhodné si s nimi začít)

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblins vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm. Vyrábějí selisováním z odpadu při zpracování dřeva.

Vše o vytápění dřevními peletami (a proč je výhodné si s nimi začít)

Díky své standardizované velikosti pelety umožnují plně automatické vytápění dřevem, bez štípání polínek i přikládání do kotle.

Ušetříte s peletami?

Pelety dlouhodobě patří k nejlevnějším topivům. Náklady na vytápění pro průměrnou domácnost se stabilně drží pod cenami elektřiny, plynu a topného oleje. Jsou srovnatelné s cenami hnědého uhlí, které vyjde jen o málo levněji. V poměru cena / výkon jsou však pelety jednoznačně nejlepší nabídkana trhu s ohledem na vysoký komfort čistého a plně automatického vytápění.

Za kolik vytopíte rodinný dům?

Rodinný dům s peletami vytopíte průměrně za 20 až 30 tisíc Kč ročně.Záleží na tom, jestli používáte pelety i k přípravě teplé užitkové vody. Průměrný rodinný dům spotřebuje kolem 4 až 5 tun dřevěných pelet ročně. Nízkoenergetické domy jsou úspornější a spotřeba pelet se v jejich případě pohybuje kolem 1 až 2 tun ročně.

TIP: Kde sehnat levnější pelety?

Doporučujeme nakupovat pelety těsně po skončení topné sezony, tedy na jaře a v létě, kdy výrobci každoročně nabízejí velké sezónní slevy. Pelety jsou v létě až o 20 %levnější. Pokud máte doma dostatečné skladovací prostory, můžete je nakoupit dopředu na celou topnou sezonu. V průměrném rodinném domě ušetříte 4až 6 tisíc Kč. Naopak varujeme před levnějšími, ale nekvalitními peletami (zejména z východních dovozů - z Polska, Ukrajiny apod.). Mají totiž nižší kvalitu, takže nakonec budete potřebovat spálit více tun paliva a ve výsledku neušetříte.

Jak poznat kvalitní pelety?

Kvalitní pelety poznáte podle certifikátu, který se jmenuje ENplus. Hledejte kulaté razítko s označením A1, to jsou pelety nejvyšší kvality vhodné pro vytápění v domácnostech. Certifikaci má více než80 % všech pelet, které se v České republice vyrobí.

Jaké budovy pelety umí vytopit?

Dřevěnými peletami můžete vytápět rodinné domy a firmy nebo veřejné budovy. Jsou vhodné pro starší domy i novostavby včetně nízkoenergetických domů.

Jak začít vytápět peletami?

Vždy je potřeba pořídit nový kotel, specializovaný na spalování pelet. V nabídce jsou také kotle kombinované (pelety / uhlí apod.) Záleží, jaké vytápění jste měli doposud:

  • Uhlí -Buď vyměňujete starý kotel na uhlí za nový, v tom případě můžete využít tzv. kotlíkové dotace, kdy dostanete příspěvek až 127 500 Kč. Dotace pokryje 80 % ceny kotle (v oblastech se zhoršeným ovzduším 85 %).
  • Plyn, olej, elektřina -Pokud jste dosud topili plynem, olejem nebo elektřinoumůžete je nahradit automatickým kotlem nebo krbovými kamny, které mohou kromě ústředního vytápění zabezpečovat také ohřev vody v domácnosti. Počáteční investice se vyplatí - s dřevěnými peletami každý měsíc ušetříte oproti vytápění fosilními palivy až 30 %.


Kotel nebo kamna?

Peletami můžete zatopit v klasickém kotli nebo také v krbových kamnech, záleží na vás, jestli zvolíte estetický prvek plápolajícího ohněv interiéru, nebo raději schováte zdroj tepla do kotelny.

Jak vybrat kotel nebo kamna?

Při výběru kotle jsou rozhodující tato kritéria: výkon, účinnost, spotřeba a cena.Výkon záleží především na typu budovy. U novostavby se zeptejte svého projektanta, u starších budov vycházejte z výkonu původního kotle. Pro běžný rodinný domek bude obvykle stačit 15 až 25 kW. Vysoká účinnost okolo 90 % je velikou výhodou všech peletových kotlů.Znamená, že při spalování menšího množství paliva získáme více tepla, a tak například oproti uhelným kotlům s účinností 60 % spotřebujeme pelet o třetinu méně.

Zásadními vodítky by potom měly být emisní třídy. Kotle jsou totiž podle kvality a účinnosti oznámkovány v tzv. emisních třídách (podle normy ČSN EN 303-5). Jednička je nejhorší, pětka nejlepší. Kotle 1. a 2. emisní třídy se již prodávat nesmí, podobný osud čeká i třídu 3. Většina peletových kotlů je konstruována v nejlepší 5. emisní třídě.

Kolik stojí kotel

Kotel nebo krbová kamna na pelety pořídíte za cenu od 60 tisíc Kč. Pokud správně vyberete kotel s ohledem na výkon, účinnost a cenu, investice se vám brzy vrátí v úspoře za vytápění. Až85 % ceny můžete pokrýt z kotlíkových dotací.

Je obsluha kotle náročná?

Kotle i krbová kamna jsou plně automatické a komfortní. Pelety nabízejí mezi veškerými tuhými palivy nejlepší pohodlí srovnatelné s plynovým nebo olejovým kotlem. Peletový kotel se sám zapálí, sám si přikládá palivo a sám se vypíná. Také se sám čistí a vybírá popel.Dopravu paliva do kotle ze skladu zajišťuje šnekový nebo pneumatický dopravník. Obsluha tedy nevyžaduje fyzickou sílu a je vhodná i pro ženy nebo seniory. Dálkově můžete řídit spuštění kotle, v nabídce jsou systémy, které vás budou informovat o potřebě vysypat popel, dosypat palivo nebo případné poruše.

Doprava pelet až do domu

Pelety si můžete koupit buď v 15 kg pytlích, nebo ve velkých textilních vacích (Big Bag) o hmotnosti 1 tuny. Nejpohodlnější variantou však je dovoz volně ložených pelet až do domu, kdy je speciální cisterna nafouká přímo do vašeho skladu pelet, odkud si je kotel sám doplnípomocí automatického dopravníku. Pelety lze objednat přes internet. Pokud bydlíte v blízkosti některé z peletáren, sáčkované pelety si můžete obvykle po předchozí domluvě vyzvednout osobně.

Pelety je dostatek, jsou čisté a šetrné k ovzduší

Dřevo tradičně představuje snadno obnovitelný zdroj tepla, při jehož spalování nevznikají žádné škodlivé emise. Totéž platí pro pelety.Pelety mají neutrální bilanci CO2, při jejich spalování se tedy uvolňuje maximálně takové množství oxidu uhličitého, jaké stromy spotřebovaly pro svůj růst. V České republice je výroba pelet trojnásobně vyšší než spotřeba. Obavy, že by bylo pelet jednou nedostatek, jsou liché.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů