Pátek, 29. března 2024

Nové barevné snímky ze Sentinelu 3A z programu Copernicus

Nové barevné snímky ze Sentinelu 3A z programu Copernicus
Nové barevné snímky ze Sentinelu 3A z programu Copernicus

Družice Sentinel 3A vyvíjená Evropskou kosmickou agenturou (ESA) v programu Evropské komise Copernicus, která byla vynesena na oběžnou dráhu Země letos 16. února [1], učinila další krok k plné operační fázi. Má doplnit snímkování naší plenty z družic Sentinel 1A a 2A, které jsou na oběžné dráze od roku 2014 a 2015.

Po měsících kalibrace a testování jsou od 20. října 2016 k dispozici další volně dostupná barevná data pro sledování stavu životního prostředí naší planety. Družice je nyní, po svém startu na oběžnou dráhu letos 16. února, připravena poskytnout data nejvyšší kvality, která budou sloužit nesčetnému množství provozních aplikací jak Evropské kosmické agentuře, tak i EUMETSAT [2]. Mise Sentinel 3A je výsledným produktem vzájemné spolupráce ESA, EUMETSAT a Evropské komise, neboť data z družic Sentinel jsou poskytována prostřednictvím služeb programu Evropské komise Copernicus, který slouží k monitorování životního prostředí a bezpečnosti na naší planetě.

Sentinel 3A je během dvou let již třetí družicí programu Copernicus na oběžné dráze. Jedná se o nejkomplexnější družici z programu Copernicus, neboť nese řadu optických přístrojů, které poskytují snímky ve viditelném a infračerveném pásmu, ale i radarových, které zajišťují snímky radarových odrazů terénu. Data, která o Zemi všechny družice z programu Copernicus posílají, jsou pro širokou uživatelskou komunitu poskytována zcela zdarma a dostupná jsou téměř v reálném čase. To v případě snímkování Evropy znamená časový posun jen v řádu maximálně několika desítek minut. Proto mají tyto snímky velký potenciál zejména k využití v oblasti krizového řízení. Životnost družice S3 se předpokládá podobně jako u S1 a S2 na 7-12 let provozu. Start párové družice Sentinelu 3B se předpokládá na začátku roku 2017.

Sentinel 3 tematicky navazuje na misi Envisat [3] a zaměřuje se zejména na pozorování oceánů, zkoumání změn jejich teploty, výšky, pohybu hladiny, barvy a stavu vody, což je velmi cenné pro poznání stavu životního prostředí na Zemi. Dění v oceánech má totiž vliv na předpověď vývoje a pochopení změn globálního klimatu. Na základě takto získaných informací a dat bude možné také lépe předpovídat další vývoj počasí. Uplatnění Sentinel 3 najde také v námořní dopravě, kde se klade důraz na včasné informace o stavu oceánu pro vyšší bezpečnost lodí. Poskytne také informace o povodních, bouřích nebo znečištění vody. Sekundárně by měl také monitorovat pevninu, kde by jeho cílem mělo být například odhalování vznikajících požárů a sledování vegetace.

O programu Copernicus

Program Copernicus je evropský program pro monitorování životního prostředí a bezpečnosti. Jeho gestorem v České republice je Ministerstvo životního prostředí v úzké spolupráci s Ministerstvem dopravy. Koordinace na národní úrovni je řešena Národním sekretariátem GEO/Copernicus. Družice Sentinel se zaměřují na snímkování zemského povrchu, ale také na služby, které napomáhají v rozhodování v oblasti životního prostředí zejména v oblastech globální klimatické změny, krizového řízení a bezpečnosti, využití území, sledování atmosféry a oceánů.

Doplňující informace, nejen k Sentinel 3, najdete na oficiálních webových stránkách Evropské komise pro program Copernicus nebo přímo ze zdroje ESA, Evropské kosmické agentury.

Poznámky:

[1] Více informací o startu Sentinelu 3A najdete na tomto odkazu.

[2] Evropská organizace pro výzkum meteorologickými satelity

[3] Satelit Envisat mohl s desítkou sofistikovaných přístrojů na palubě pozorovat zemský pokryv, atmosféru, oceány či ledovce. Za deset let (2002-2012) své aktivní činnosti vyslal několik tisíc terabajtů dat. Na základě těchto informací dosud vzniklo zhruba 2500 vědeckých publikací, které významným způsobem posunuly znalosti o naší planetě. Více informací na tomto odkazu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů