Pátek, 29. března 2024

Vratné kelímky šetří Vltavu a můžou zachraňovat životy

Vratné kelímky šetří Vltavu a můžou zachraňovat životy

Nápad zavést v nejfrekventovanějším úseku vodácky nejpopulárnější české řeky vratné kelímky se osvědčil. Vltava byla díky projektu ,,Jedu vodu" letos z velké části zbavena tradiční ekologické zátěže, kterou představuje odpad zanechaný u řeky neukázněnými návštěvníky. Navíc mohli letos návštěvníci na trase z Vyššího Brodu do Boršova využít také 25 nových mobilních toalet, jejichž provoz byl financován z této akce. O jejich čistotu se po celou sezonu staralo několik lidí z řad obtížně zaměstnatelných a zdravotně znevýhodněných. Přínosem bylo i nasazení záchranáře a vyškolených zdravotníků, kteří přímo u řeky ošetřili řadu drobných zranění, čímž mnohdy odpadl problém se zbytečným výjezdem záchranné služby.

,,Společně s vodáky, obcemi a dalšími partnery se nám v rámci tohoto pilotního projektu povedlo významně snížit množství odpadků, které běžně končily v řece. Vltava je v hlavní letní sezóně návštěvníky velmi zatížena, takže naší hlavní filozofií je snaha vracet přírodě formou nových moderních služeb a investic alespoň část toho, co ji tato zátěž bere," uvedl jeden z autorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk.

Podle odhadů letos sjelo Vltavu přibližně 100 tisíc lidí, o rok dříve, v mimořádně silné sezóně, cirka dvojnásobek. Dle našich propočtů spotřebuje tento počet lidí v rámci svého několikadenního pobytu jeden až dva milióny plastových nápojových kelímků. ,,Jen pro představu milión kelímků vložených do sebe, by dosáhl výšky osmi kilometrů, tedy tam, kde létají dopravní letadla," konstatoval Pavljuk.

kelímky

O úspěšnosti projektu svědčí i fakt, že v rámci zářijového velkého čištění břehů Vltavy, nebyl dle sdělení hlavního organizátora ani jeden z vratných kelímků v řece a jejím okolí nalezen. Lidé je tedy buď vrátili, případně si je odvezli jako suvenýr domů, což je pro Vltavu skvělá reklama. ,,Vodáci nabídku akceptovali a kelímky přijali za své. Máme propočítáno, že v průměru byl každý kelímek za sezonu využitý čtyřikrát, než si ho někdo odnesl domů," zdůraznil další z trojice partnerů Jedu vodu Mgr. Martin Švarc.

Pomohla tomu nejen záloha 50 korun za kus, ale také soutěž, ve které už je známý i výherce hlavní ceny - luxusního zájezdu s lodní cestou po Středomoří pro dvě osoby. Kromě toho vodáci mohli díky vratným kelímkům v cíli své cesty vyhrát i další ceny, třeba trička nebo mikiny s logem Jedu vodu 2016.

Z prostředků za zálohu kelímků zaplatili organizátoři akce mobilní toalety mimo jiné i na jezu Herbertov, kde rovněž ze zdrojů Jedu vodu ,,lovil" tonoucí z vody a následně je ošetřoval záchranář Martin Poschl. Všechna stanoviště měla také obsluhu, která mobilní WC uklízela. Část prostředků ze záloh šla na provoz v hlavního mycího centra v Českém Krumlově.

Na tyto aktivity vydali organizátoři celkem přibližně čtvrt milionu korun. ,,Co se týká vratných kelímků, nejsme uzavřeným spolkem. Přidat se k projektu Jedu vodu může každý podnikatel kolem řeky, jsme připraveni spolupracovat a každého vítáme," poznamenal Švarc. ,,My určitě budeme znovu investovat do většího pohodlí vodáků a lidí kolem řeky vůbec," dodal.

Na projektu se podílely Lesy České republiky a Povodí Vltavy. Spolupracovat mohly i radnice měst a obcí na trase. Někde starostové váhali, nejspíš čekali, jak vše dopadne. V Rožmberku, Boršově a ve Větřní měli pochopení a akci plně podpořili. O tom, že jsou vratné kelímky užitečné, se například přesvědčili i návštěvníci největší akce léta pořádané při příležitosti olympijských her v brazilském Riu - Rio Lipno. I tam byly vratné kelímky s klipem k dispozici.

Projekt financoval i zdravotní pomoc na kritických místech kolem řeky

Významným přínosem celé akce byla již zmiňovaná zdravotnická služba, která u jezů ošetřila řadu především drobných zranění. ,,Dobré bylo, že lidé nevolali kvůli menším úrazům sanitku jako dřív. Zbytečných výjezdů profesionálních záchranářů tak značně ubylo," připomněl další z členů týmu Jedu vodu Ing. Filip Hrdina. Za velký a přetrvávající problém označil rozbité sklo a PET lahve v řece.

Tým jedu vodu už proto přemýšlí o projektu vratných PET lahví, které se používají v zahraničí. Představa, že si vodáci například přelijí některé své nápoje ze skla do nerozbitných zálohovaných PET lahví a skleněné lahve ještě před startem na vodě odloží do připravených nádob, je lákavá. Může být dalším dílem seriálu o pomoci řece, kterou vodáci mají rádi, a které mnozí z nich i rádi pomohou.

Projekt Jedu vodu s vratnými kelímky a snahou o celkovou větší čistotu kolem řeky i zdraví vodáků podpořily Lesy České republiky, které například poskytly pozemky na umístění mobilních WC, Povodí Vltavy, které mimo jiné umožnilo umístění informačních tabulí kolem toku, zvlášť u jezů a kempů. Přínosem byla spolupráce radnic v Rožmberku nad Vltavou, Větřní a v Boršově. Aktivní byl i přístup Českého červeného kříže, který proškolil zdravotní personál a umožnil tím zdravotnickou službu na zvlášť nebezpečných místech na řece. Pozitivně reagovali i majitelé či provozovatelé některých občerstvení či kempů a podíleli se na výdeji i odběru vratných kelímků. Organizátoři věří, že jejich počet postupně poroste.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů