Úterý, 19. března 2024

Moravský kras mimořádně otevře Amatérskou jeskyni

Moravský kras mimořádně otevře Amatérskou jeskyni

Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras mimořádně zpřístupní o dvou listopadových víkendech malou část Amatérské jeskyně. Se svými 40 kilometry je nejdelším podzemním systémem střední Evropy. Akci správa připravila k 60. výročí vyhlášení Moravského krasu chráněnou krajinnou oblastí, řekl dnes ČTK Antonín Tůma z vedení správy.

Amatérskou jeskyni zpřístupňují ochranáři jen při mimořádných příležitostech. Naposledy tomu bylo před dvěma lety. Zpřístupněná část je dlouhá asi 500 metrů a říká se jí Ministerská trasa. Jde o úsek, který si v minulosti prohlédlo několik ministrů životního prostředí, netradiční název dostal podle nich. Prohlídka těchto podzemních prostor je zcela odlišná od prohlídky ostatních pěti podzemních prostor v Moravském krasu přístupných veřejnosti. V úseku nejsou žádné upravené chodníčky, zábradlí ani schodiště, na několika místech je třeba přebrodit potok. Návštěvníci se neobejdou bez helmy, svítilny a vhodného oděvu.

"Nabídnutá trasa je dostačující k tomu, aby si návštěvník udělal obrázek o Amatérské jeskyni. K vidění je bohatá krápníková výzdoba a rozměrný Absolonův dóm, což jsou prostory veliké asi jako koncertní sál," řekl Tůma. Prohlídky se uskuteční o víkendech 12. a 13. listopadu a 26. a 27. listopadu. V každém dni projde jeskyní 15 skupin, přičemž každá může mít nejvýše deset lidí.

V krasu je více než 1100 jeskyní. Trvale zpřístupněno je pouze pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha. Ročně si je prohlédne 200.000 turistů z celého světa. Atrakcí Punkevních jeskyní je plavba po podzemní řece. Rozsáhlý podzemní systém nazvaný Amatérská jeskyně se podařilo speleologům popsat před 40 lety. Je známý nejen spletitostí chodeb, ale i tím, že se v něm stala největší tragédie v historii moravské speleologie. Zahynuli v něm 29. srpna 1970 speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Krasem se tehdy přehnala bouřka, která zvedla spodní vody. Dvojice utonula.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů