Úterý, 19. března 2024

Na Velvyslanectví ČR v Maďarsku se uskutečnil seminář věnovaný surovinové diplomacii

Na Velvyslanectví ČR v Maďarsku se uskutečnil seminář věnovaný surovinové diplomacii

Dne 25. října 2016 se v prostorách Velvyslanectví ČR v Budapešti realizoval, formou odborného semináře, projekt ekonomické diplomacie tzv. ,,PROPED 2016" s názvem ,,Surovinová diplomacie jako cesta k podpoře surovinové a energetické bezpečnosti ČR".

V průběhu semináře byl představen 15 zástupcům maďarských odborných institucí jako je Úřad pro důlnictví a geologii, Geologický a Geofyzikální Institut, Klastr pro aplikované vědy, Ministerstvo zahraničních věcí a obchodu, Ministerstvo hospodářství, Ministerstvo národního rozvoje a Ministerstvo životního prostředí aktuální stav implementace evropské integrované surovinové strategie EU ,,Raw Materials Initiative" do české surovinové koncepce, jejímž druhým pilířem je aktivní surovinová diplomacie ve smyslu navazování vzájemně výhodných ekonomických vztahů se zeměmi, které mají dostatečně široký surovinový potenciál.

Ředitel Odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Mgr. Pavel Kavina Ph.D. představil přítomným účastníkům implementaci a realizaci evropské surovinové strategie ,,Raw Materials Initiative" do české surovinové koncepce a možnosti teritoriálního zaměření národních projektů surovinové diplomacie.

Na semináři dále vystoupil zástupce České geologické služby z Prahy a zástupci dvou soukromých geologických společností GET s.r.o., Praha a Geomin s.r.o., Jihlava, kteří představili geologické aktivity svých společností ze zahraničí a předali zkušenosti z realizovaných geologických prací resp. výzkumů svých společností ve Střední Americe, Africe a Asii. Odborného semináře se zúčastnili rovněž zástupci velvyslanectví PL a SK v Budapešti.

Seminář přispěl nejen k výměně zkušeností v oblasti implementace evropské surovinové strategie, ale také v oblasti realizovaných geologických prací a výzkumů českých společností v zahraničí, jak v rámci zahraniční rozvojové spolupráce, tak v oblasti soukromých aktivit. Během semináře byly navázány osobní kontakty mezi českými a maďarskými zástupci přítomných institucí a posouzeny možnosti spolupráce v dané oblasti.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Ing. Vladimír Randáček, obchodní a ekonomický rada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů