Úterý, 19. března 2024

Hranice chystají větší propagaci propasti s rekordní hloubkou

 Hranice chystají větší propagaci propasti s rekordní hloubkou

Hranice na Přerovsku chystají větší propagaci Hranické propasti, která byla po nedávném měření označena za nejhlubší zatopenou jeskyni na světě. Město jedná o využití opuštěné nádražní budovy v sousedních Teplicích nad Bečvou, kde by mohlo být informační středisko. Těžit z přírodní rarity by chtěla i sousední obec Černotín, jejíž katastr sahá přímo k propasti. Podle starosty Černotína připravuje obec opravu cesty vedoucí k propasti. Speleologové v září naměřili v propasti hloubku 404 metry, dosavadní italský rekord pokořila o 12 metrů.

"Snažíme se maximálně využít možností, které jsou, ale zároveň spolupracujeme s ochránci přírody, speleology a jeskyňáři, abychom skloubili potřeby všech, kterých se propast přímo dotýká," řekl ČTK mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Informační centrum by mohlo podle plánů vzniknout již v příštím roce. V blízkosti nyní opuštěné nádražní budovy je parkoviště a po nově upravené stezce mohou lidé vyrazit nahoru k propasti. "Je to poměrně architektonicky cenné nádraží, které není momentálně využívané a není v příliš dobrém stavu ... Chtěli bychom využít alespoň jeho část jako informační centrum," doplnil mluvčí radnice. Obec nyní jedná se Správou železniční dopravní cesty.

Hranická radnice již na jaře vydala nový informační leták o propasti a nedalekých Zbrašovských aragonitových jeskyních. "Po rekordním měření jsme okamžitě zadali dotisk vložené stránky do tohoto informačního letáku s informací o rekordním měření," doplnil Bakovský.

K jednáním o propagaci propasti se připojila i nedaleká obec Černotín. Podle starosty Jiřího Andrýse se plánuje úprava místní cesty k propasti, která by sloužila pěším turistům. Dobré zázemí by podle něj mohli turisté najít i v motorestu Vápenka, kde dříve fungovala restaurace i ubytování. Kvůli problémům majitelů je však zařízení nyní zavřeno.

Hranická propast leží v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Průzkumné ponory jsou zde evidovány soustavněji zhruba od roku 1961. Rekord potvrdil na konci září výzkum česko-polské expedice, která spustila sondu pomocí robota až do hloubky 404 metry. Hlubšímu měření zabránil konec vodící šňůry kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů