Úterý, 19. března 2024

Těžaři začínají odvádět státu vyšší poplatky za povrchovou těžbu

 Těžaři začínají odvádět státu vyšší poplatky za povrchovou těžbu

Těžební firmy začínají ode dneška státu odvádět vyšší poplatky za povrchovou těžbu nerostů. S navýšením počítá vládní nařízení, které navazuje na novelu horního zákona. Jak novela, tak nařízení jsou od začátku roku 2017 účinné. Ministerstvo průmyslu v novele prosadilo, aby poplatek za vytěžené nerosty byl nově stanoven právě nařízením vlády, a nikoli zákonem jako dosud.

Změnu resort odůvodnil možností pružné reakce na aktuální ekonomickou situaci. Mění se i způsob výpočtu poplatku, který se nově vypočítá jako součin množství vytěženého nerostu a sazby pro jednotlivé druhy nerostů. Vláda loni v březnu schválila dvojnásobné zvýšení výnosu z úhrad z vydobytých nerostů proti výši odváděné v roce 2013. Výjimku tvoří radioaktivní nerosty, ropa a hořlavý zemní plyn, černé uhlí a hnědé uhlí dobývané hlubinným způsobem, kde zůstala výše výnosu zachována.

Hlavním cílem schválené úpravy horního zákona bylo zvýšení podílu státu z poplatků za povrchovou těžbu hnědého uhlí. Podíl státu novela zvyšuje na 67 procent a podíl obcí snižuje z nynějších 75 procent na 33 procent.

Změna má v poplatcích od letošního roku přinést do státní pokladny o 427 milionů Kč víc než v roce 2013. Na příjmy rozpočtů obcí má mít podle vlády kvůli zvýšení plateb neutrální dopad. V roce 2013 získaly obce z poplatků zhruba 450 milionů Kč a státní rozpočet 150 milionů korun. Ze samotné těžby hnědého uhlí šlo obcím asi 200 milionů Kč a státu 66 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů