Čtvrtek, 28. března 2024

Veterinář: Na Nových Mlýnech je pravděpodobně ptačí chřipka

Veterinář: Na Nových Mlýnech je pravděpodobně ptačí chřipka

Na Novomlýnských nádržích na jižní Moravě, na nichž přezimují tisíce severských hus, se pravděpodobně objevila ptačí chřipka. Ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava to uvedl v reakci na záběry a informace Moravského ornitologického spolku. Jehož členové u nádrží o víkendu natočili video s uhynulými a podivně se chovajícími ptáky. Chřipku u volně žijících ptáků nelze nikterak řešit, řekl dnes Salava ČTK.

"My můžeme akorát apelovat na lidi, aby se tam nechodili dívat, aby se hejno nezvedlo a neletělo jinam, kde by mohlo nákazu přenést na další ptáky," řekl Salava. Podle ornitologa Jiřího Šafránka je několik uhynulých hus mezi horní a střední nádrží. Mnohé další se chovaly nepřirozeně a neustále se točily dokola. "Husy zde zimují letos už druhý měsíc a je jich tam asi 20.000," řekl ČTK Šafránek.

Podle Salavy musejí veterináři počkat, až chřipka pomine a poté uklidit uhynulé husy z břehů. "Teď je ještě zima a není nutné to udělat ihned. Virus zůstane v uhynulých ptácích," řekl Salava. Zmínil, že pro přezimující ptáky se sešly dva negativní faktory. Nákaza se objevila v době, kdy Česko po většinu lednových dní sevřely mrazy, často velmi silné. Mrazy ptáky oslabují a navíc se obrovské hejno vměstnává na malou plochu, která není zamrzlá. "Kdyby nebyla voda zamrzlá, mohli by se více rozptýlit," řekl Salava. Podle něj jde o přirozenou selekci v přírodě, kdy slabší kusy uhynou a silnější přežijí.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech na začátku ledna. Na jižní Moravě uhynuli první volně žijící ptáci a také se ukázala první ohniska v uzavřených chovech. Dvě byla v Ivančicích, jedno v Moravském Krumlově a jedno v Brodě nad Dyjí, který je právě u Novomlýnských nádrží. Ptáci v ohniscích byli utraceni, usmrtit bylo nutné i chovy v okolí prvních tří ohnisek. Postupně se ohniska objevila i v dalších krajích, stejně tak se přítomnost viru H5N8 potvrdila u volně žijících uhynulých ptáků.

Zatím se v Česku potvrdila nákaza, která je na člověka prakticky nepřenositelná, na 12 místech. Naposledy veterináři v neděli utratili chov v Ostravě-Svinově.

Zdeněk Meitner

EnviWeb dodává: Zmíněné video můžete shlédnout zde, ale není to nic pěkného..

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů