Úterý, 19. března 2024

V Moravském krasu zpřístupní zájemcům dvě další jeskyně

V Moravském krasu zpřístupní zájemcům dvě další jeskyně

Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras povolila zpřístupnit návštěvníkům další dvě neupravené jeskyně. Spolu s dalšími třemi neupravenými a pěti upravenými tak lidé budou moci navštívit deset jeskyní krasu. ČTK to dnes řekl Antonín Tůma z vedení správy.

Pro návštěvníky je běžně přístupná pětice jeskyní s vybudovanými chodníčky a osvětlením, tedy Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Výpustek. Vedle nich mohou lidé po dohodě navštívit i trojici neupravených jeskyní, a to Rudické propadání u Brna, dolní patra Sloupsko-šošůvských jeskyní a Ostrovskou propast. Návštěvu těchto jeskyní je třeba si předem domluvit, průvodce návštěvníky, většinou malé skupiny do deseti lidí, před vstupem vybaví speleologickými pomůckami, například helmami se svítilnou nebo vhodným oblečením.

"Tyto jeskyně jsou v přírodním stavu bez chodníčků, bez zábradlí i osvětlení. Návštěvníkům poskytují především intenzivnější prožitek, který v upravených jeskyních nezažijí," řekl Tůma.

Do pětice "hlavních" jeskyní se loni podívalo téměř 363.000 lidí, do trojice neupravených jich zamířily stovky. Povolení na zpřístupnění nedávno dostaly i jeskyně Horizont a Bertalánka. Zatímco první má návštěvní trasu vedenou průkopem v sedimentech, které vyplňují tunelovou horizontální jeskyni, druhá vede plazivkovou chodbičkou s malými prostory a menší propastí. Lidé by se do nich měli podívat ještě letos.

Podle Tůmy bude správa řešit další žádosti o zpřístupnění jeskyní, je tak možné, že se návštěvníci budou moci podívat i do dalších. Správa vydává povolení většinou na tři roky.

"Zpřístupňování jeskyně je náročný proces. Musíme důkladně zvažovat, nakolik jeskyně snese návštěvnost, nakolik může být poškozena. Naším zájmem samozřejmě je zachovat jeskyně co nejvíce v původním stavu," uvedl Tůma.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů