Úterý, 19. března 2024

Geofyzikální muzeum ve Skalné zve na seismickou expozici

Geofyzikální muzeum ve Skalné zve na seismickou expozici

Skalná na Chebsku patří k místům, kde lze často zaznamenat seismickou aktivitu. V roce 1985 tuto oblast postihlo zemětřesení o síle 4,6 magnituda. Proč je ale právě tady seismická aktivita tak častá, jak se měří a jak vůbec vzniká? To jsou otázky, na které může návštěvník najít odpovědi v místním geofyzikálním muzeu. Zájemci mohou dokonce nahlédnout přímo do blízkosti měřící stanice, umístěné ve štole v žulovém masivu pod skalenským hradem Vildštejn. ČTK to dnes řekl průvodce geofyzikálního muzea Milan Hoferic.

"Ve Skalné se seismická aktivita měří v jeskyni pod hradem. Jeskyně je asi 15 metrů dlouhá, s různými odbočkami. V minulosti se aktivita měřila ve starém vodojemu, ale tohle stabilní prostředí je na měření nejlepší. Je to na skalním masivu, takže to přenáší to zemětřesení velmi dobře," řekl Hoferic. Ve štole se seismická aktivita měří od roku 1994, od roku 2001 je stanice radiově připojena na Zelenou Horu u Chebu a poskytuje kontinuální data Geofyzikálnímu ústavu Akademie věd ČR.

V muzeu si mohou návštěvníci prohlédnout moderní přístroje, kterými se seismická aktivita měří, ale také nahlédnout do historie měření. Již dřívější měřící přístroje byly ukázkou precizně fungující mechaniky. "V expozici přehráváme také záznam zvuku zemětřesení tak, jak bylo slyšet v roce 1985. Přestože to ve skutečnosti nebylo žádné katastrofické zemětřesení, dokázalo lidi vystrašit. Působí to totiž na nízkých frekvencích, na které je mozek člověka docela citlivý," uvedl průvodce. Součástí expozice je také promítání filmu o zemětřesení nebo možnost nahlédnout na informační web.

Seismická expozice funguje ve Skalné od prosince 2015. Vstupné do geofyzikálního muzea je dobrovolné, návštěvu je ale lepší si předem domluvit. Běžná prohlídka je kromě široké veřejnosti vhodná například i pro školáky, kteří se v expozici mohou podrobněji seznámit s probíranou látkou. Odborníci nebo další zájemci si mohou objednat výklad expertů z geofyzikálního ústavu. Veškeré potřebné informace získají návštěvníci na webu geofyzikálního ústavu.

Štěpánka Bartoňová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů