Úterý, 19. března 2024

Senát schválil Trumpova kandidáta do čela ekologického úřadu

 Senát schválil Trumpova kandidáta do čela ekologického úřadu

Americký Senát v pátek potvrdil kontroverzního kandidáta prezidenta Donalda Trumpa do funkce šéfa Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Scott Pruitt, kterého kritici označují za popírače klimatických změn, byl následně uveden do úřadu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Republikány ovládaný Senát schválil Pruitta do čela EPA navzdory snahám demokratických poslanců jeho potvrzení do funkce pozdržet. Demokraté počátkem února hlasování o šéfovi Agentury pro ochranu životního prostředí bojkotovali s poukazem na to, že Pruitt je velmi blízký energetickým firmám.

Oklahomský soud Pruittovi ve čtvrtek nařídil, aby do úterka odevzdal tisíce e-mailů, které si jako oklahomský ministr spravedlnosti vyměňoval s vysokými představiteli ropných a plynárenských společností, napsal zpravodajský server BBC News. Pruitt více než dva roky odmítal tyto e-maily vydat.

Téměř 800 bývalých zaměstnanců EPA tento týden v dopise vyzvalo Senát, aby osmačtyřicetiletého Pruitta odmítl. Pruitt byl nakonec do funkce schválen poměrem 52 ku 46 hlasům.

Trump během volební kampaně sliboval omezení nebo zrušení dřív schválených rozhodnutí, která z ekologických příčin regulují těžební činnost. Pruitt za svých šest let ve funkci oklahomského ministra spravedlnosti podal na regulační opatření EPA 14 žalob, včetně těch týkajících se omezování emisí skleníkových plynů z uhelných elektráren.

Pruittovi přívrženci rozhodnutí Senátu přivítali. "EPA zkomplikovala život rodinám po celé Americe. Tato agentura zavedla opatření, která způsobila, že spousta pracujících Američanů přišla o zaměstnání. Scott Pruitt přinese tolik žádanou změnu," prohlásil senátor John Barrasso.

Pruitt při senátním slyšení minulý měsíc prohlásil, že nesouhlasí s Trumpovým názorem, že oteplování klimatu je podvod, který vymyslela Čína, aby poškodila americkou ekonomiku. Sám ale již dříve zpochybnil závěry části vědců, podle nichž je za globální oteplování je odpovědné lidstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů