Úterý, 19. března 2024

Muzeum připomíná výročí Karla Absolona a Jindřicha Wankla

Muzeum připomíná výročí Karla Absolona a Jindřicha Wankla

Moravské zemské muzeum připravilo v Dietrichsteinském paláci dlouhodobou výstavu věnovanou dvěma významným osobnostem, které stály u zrodu české a moravské moderní vědy v oborech archeologie, speleologie a antropologie.

Expozice nazvaná ,,Karel Absolon - manažer a strůjce velkých vizí" připomíná 140. výročí narození Karla Absolona (1877-1960) a 120. výročí úmrtí jeho dědečka Jindřicha Wankla (1821-1897).

Rozsahem nevelká, ale obsahově hutná výstava ve foyer před Památníkem Karla Absolona navazuje na stálou expozici památníku, tvořenou rekonstruovanou badatelovou pracovnou, a rozšiřuje ji o řadu dosud neprezentovaných archivních a sbírkových předmětů, často osobní povahy.

,,Sáhli jsme do depozitářů a vytáhli jsme kuriozity, které oba badatele přibližují více z jejich lidské stránky. Návštěvníci například uvidí vysvědčení budoucího univerzitního profesora geografie Karla Abslolona z olomouckého gymnázia s pouze dostatečným prospěchem nejen ze zeměpisu, ale také jeho osobní cestovní deníky či diář přeplněný adresami všech významných evropských kolegů," uvedl vedoucí Centra kulturní antropologie MZM a jeden z kurátorů výstavy Petr Kostrhun.

Že byl Karel Absolon, objevitel Věstonické venuše a dobyvatel podzemí Moravského a Dinárského krasu, také zakladatelem české vědecké fotografie, dokládají vystavené snímky, které vědec často pečlivě aranžoval a nechával je kolorovat.

Netradičně je prezentován také objevitel svatyně ze starší doby železné v Býčí skále u Adamova a otec moravské archeologie Jindřich Wankel. Poprvé je možné vidět jeho akvarely, na kterých zachytil krajinu a osídlení Moravského krasu v polovině 19. století.

Jako oblíbeného lékaře a vědce ukazují Wankla například vystavené ručně psané lékařské recepty, mosazný mikroskop či originál udělení čestného občanství Blanska z roku 1886.

,,K vidění je také Wanklův milostný deník, který si psal jako mladý medik a který Moravské zemské muzeum letos připravuje k publikaci," dodal Kostrhun.

Pozoruhodným dokladem Absolonovy usilovné badatelské práce a manažerských schopností je i část výstavy věnovaná rozsáhlému souboru archeologických nálezů ze zemí západní Evropy, pocházejícímu ze soukromých akvizicí, které Absolon nakupoval v průběhu 20. let 20. století jako srovnávací sbírky.


Výstava je přístupná od 22. února 2017 a potrvá až do roku 2018.

Více informací lze získat na webové adrese www.mzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů