Úterý, 19. března 2024

Liberecký kraj opět udělil výjimku k obnovení těžby na Tlustci

 Liberecký kraj opět udělil výjimku k obnovení těžby na Tlustci

Krajský úřad Libereckého kraje znovu udělil výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin, která je jednou z podmínek nutnou pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Sdružení na záchranu kopce Tlustec s tím nesouhlasí a odvolá se k ministerstvu životního prostředí. ČTK o tom dnes informoval předseda sdružení Tomáš Řízek.

Podle mluvčí Libereckého kraje Markéty Dědkové krajský úřad ve správním řízení dospěl k závěru, že lze výjimku povolit. "Vážil míru veřejného zájmu a přisvědčil veřejnému zájmu ekonomického charakteru vyšší míru než veřejnému zájmu ochrany přírody," řekla ČTK Dědková. Rozhodnutí úřadu není pravomocné.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let minulého století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště.

Krajský úřad od roku 2012 už dvakrát výjimku povolil, odpůrci těžby ale v obou případech uspěli s odvoláním. "Z nového rozhodnutí o udělení výjimky dle našeho názoru stále nevyplývá, v čem obnovení těžby na Tlustci výrazně převažuje nad zájmem ochrany přírody," uvedl Řízek. Výjimka se podle něj týká velkého množství vzácných živočichů, například orla mořského, obojživelníků, bezobratlých a řady netopýrů. Podle Řízka jde o téměř 50 druhů a někteří jsou chráněni navíc i evropskou legislativou. "Potenciální znovuobnovení těžby na kopci Tlustec tak znamená další devastaci krajinné dominanty celého regionu a nevratné zásahy do přírody a krajiny," dodal.

Kopec se nachází asi dva kilometry od Brniště. Obnovení těžby se už více než deset let brání lidé z Brniště, Postřelné nebo Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova. Firma se je neúspěšně snažila získat na svoji stranu při veřejném projednání před více než třemi lety. Většinu kamene chce přepravovat po železnici, zároveň Brništi nabídla 13 milionů na výstavbu obchvatu a ještě 17 milionů korun do obecní kasy. Firma plánuje, že v případě obnovení těžby by mohla v prvních letech zaměstnat kolem 20 lidí a do budoucna až dvojnásobek. Těžba spojená s rekultivací lomu je naplánována na 20 až 30 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů