Úterý, 19. března 2024

Skuteč letos vylepší oblíbenou žulovou stezku

Skuteč letos vylepší oblíbenou žulovou stezku

Skuteč na Chrudimsku vylepší pětikilometrovou stezku kolem lomu Horka. Zpevní část podmáčených cest. Trasa také podrobněji přiblíží historii kamenictví v regionu. Kvalitní žula se těžila v okolí města od 19. století.

"O stezku je celoroční zájem. Z těžby tam návštěvníci vidí jenom jámu zatopenou vodou, nově tam budou drážky, vagonky, trhací stroj. Lépe si představí, jak to tam vypadalo," řekl ČTK ředitel Městského muzea Skuteč Libor Aksler.
Stavební práce začnou na konci léta a skončí na konci podzimu. Celkově asi půl kilometru cest, které jsou často podmáčené nebo ve strmém svahu, odborná firma zpevní štěrkem a mlatovým povrchem. Na začátku stezky, která začíná u městského koupaliště, bude pět venkovních posilovacích prvků. Kolem budou nové lavičky a odpadkové koše.
Další novinkou budou na cestě naleštěné kostky žuly z různých koutů republiky. Odborná firma také do skály instaluje pneumatickou vrtačku, která sloužila k lámání kamene. Zastavení u bývalého skladu střeliva doplní dětské hřiště s prolézačkou či prostorovým bludištěm.
Na šesté stanoviště se vrátí štípačka dlažebních kostek, lom s téměř kolmými stěnami obklopí zábradlí ze žulových sloupků a dřevěných tyčí. S pomocí QR kódů a chytrých telefonů si lidé prohlédnou, jak v minulosti vypadal sklad střeliva a lom v 80. letech.
Na devátém zastavení budou polní drážky a korbové vozíky, které bývaly běžným příslušenstvím každého lomu. Na posledních zastaveních bude ocelový zvon jako kryt pro hlídku při odstřelu nebo balanční lávka pro děti.
Lucie Jelínková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů