Čtvrtek, 28. března 2024

Soutěž CO2 liga připravila děti na dopady změn klimatu v roce 2040. Vyhráli žáci z Horažďovic

Soutěž CO2 liga připravila děti na dopady změn klimatu v roce 2040. Vyhráli žáci z Horažďovic

Jak změní klimatická změna život v roce 2040? Jak se připravit na sucho nebo šetřit energií? Tyto a podobné úkoly plnili během školního roku žáci 32 základních a středních škol z celé republiky v rámci soutěže CO2 liga. Dnes se v Praze v reprezentativních prostorách Senátu představilo šest nejlepších týmů. Hlavní cenu CO2 ligy získal tým žáků ze základní školy Horažďovice. Jedinečnou soutěž pořádá Ekologický institut Veronica již posedmé. Cílem soutěže je upozornit na to, jak se do našich životů v budoucnu promítne klimatická změna a co můžeme dělat pro zmírnění jejích dopadů.

Jednotlivé školní týmy plnily od října 2016 do května 2017 úkoly zaměřené na dopravu, energii, vodu nebo jídlo. ,,Žáci se díky tomu se dozvěděli o dopadech klimatické změny a přemýšleli, jaký to bude mít vliv na jejich život v roce 2040. Měnili i své každodenní zvyky. Omezovali dopravu autem, méně plýtvali jídlem, nakupovali od místních farmářů nebo se snažili šetřit vodou. Spočítali si svoji uhlíkovou stopu a zjistili, kolik energie spotřebují na své běžné záležitosti a jak je těžké ji vyrobit", říká Hana Machů z Ekologického institutu Veronica.

Soutěž byla koncipovaná jako ,,učení prožitkem" a žáci se dotkli mnohých jiných témat a naučili se spoustu dovedností. ,,Zjistili jsme, že můžeme i my ušetřit spoustu vody, jen když se budeme malinko snažit. Byli jsme rádi, že můžeme zjistit nové informace o našem okolí. Naučili jsme se pracovat s mapou, vytvořit obrázky v malování. Uvědomili jsme si, že se dá využívat i dešťová voda a ne jen ta pitná, která je drahocenná. Teď už víme, že budeme šetřit více vodou, protože víme PROČ a JAK" shrnují téma Voda žáci ze Žďárné, kteří se umístili mezi finalisty. Bronzová medaile patří Základní škole Anežky České Ústí nad Labem. Stříbro putuje na Gymnázium Kolín a zlato do Horažďovic z Plzeňského kraje.

Soutěž CO2 liga je součástí rozsáhlého projektu, který se zabývá dopady klimatické změny. ,,Klimatická změna a její dopady jsou pro soutěžící děti dnes hrou. V budoucnu to budou ale právě tyto děti, které budou rozhodovat o dění ve svých obcích. To, co v rámci CO2 ligy poznají, jim pomůže, aby vedly své obce k odolnosti proti dopadům klimatické změny," vysvětluje Michal Broža z Informačního centra OSN v Praze, které zaštítilo konání celé soutěže.

Vítězové byli vyhlášeni na závěrečné konferenci, která se konala ve spolupráci s Výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR.

Záštitu nad konáním závěrečné konference soutěže převzalo Ministerstvo životního prostředí.

Informace k soutěži naleznete na www.CO2liga.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů