Čtvrtek, 28. března 2024

Největší větrné farmě subsaharské Afriky chybí připojení na síť

Největší větrné farmě subsaharské Afriky chybí připojení na síť

Největší větrná farma subsaharské Afriky je sice připravena k zahájení provozu, až do příštího roku však zůstane ladem, protože Keňa dosud nevybudovala přenosovou soustavu. Informovala o tom agentura Reuters.

Dánský výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems instaloval 365 turbín o kapacitě 310 megawattů v poušti u jezera Turkana v březnu. Práce mu trvaly necelý rok a svou největší zakázku co do počtu turbín dokončil dva měsíce před termínem. Projekt v jedné z největrnějších oblastí afrického kontinentu, který stál v přepočtu 678 milionů USD (15,86 miliardy Kč), je největší investicí soukromého sektoru v Keni a je pod drobnohledem investorů pátrajících po možnostech výroby obnovitelné energie v Africe.
Farma měla zahájit provoz v červnu, ale keňská státní Kenya Transmission Company (KetraCo) zodpovědná za přenosovou soustavu se zpozdila se stavbou. Vestas předpokládá, že dokončena bude počátkem příštího roku. Elektrické vedení o délce 428 kilometrů povede z Loiyangalani na severu země na jih do Suswy. Původní termín dokončení byl v říjnu 2016, realizaci ale pozdržela zejména obtížná jednání s majiteli půdy na trase. KetraCo nyní plánuje dokončení výstavby na letošní srpen. Větrná farma u jezera Turkana má po dokončení pokrývat 15 procent energetické spotřeby Keni.
Původně měl projekt zahájit provoz už v roce 2011, ale kvůli finančním a stavebním průtahům se s jeho realizací začalo až v roce 2014.
Přestože o finanční prostředky není nouze, investice do obnovitelné energie v Africe se uskutečňují jen pomalu kvůli byrokratickým a infrastrukturním překážkám. Vestas nicméně doufá, že "velmi brzy" ohlásí nový projekt větrné farmy v Maroku a západní Africe.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů