Čtvrtek, 28. března 2024

Brno: Férová snídaně

Brno: Férová snídaně

Na 164 místech se v sobotu uskutečnil piknik na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů, kterého se zúčastnilo téměř 8 000 lidí. V Brně proběhl hned na třech místech, kam přišla celkem asi stovka lidí. Společně si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách z fairtradového cukru a kakaa. Nechyběly ani sýry, vajíčka, mléko či med od místních farmářů. Lidé tak dali najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl v Brně už posedmé. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Počasí letošnímu ročníku přálo, celé dopoledne svítilo sluníčko. Nejvíce lidí se sešlo v parku pod Špilberkem a v Björnsonově sadu. Na piknik zavítala také jedenáctiletá Marie Houzarová s rodinou. ,,Upekla jsem muffiny z fairtradového kakaa a cukru, vajíčka jsem měla od farmáře Komínka. Nahoru jsem udělala modrozelené fairtradové logo z marcipánu. Všem moc chutnaly," řekla nám dívka. ,,Jsem ráda, že nám vyšlo počasí a že si piknik všichni užili," doplnila brněnská organizátorka snídaně Nomuun Batchuluun z NaZemi.

Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. První ročník se konal před sedmi lety na 41 místech. ,,Těší nás, že letos přišel tak velký počet lidí. Férová snídaně je příjemnou akcí, která propojuje v dané lokalitě lidi, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Místními organizátory jsou aktivní jednotlivci, ale i celé školy, města, různá ekocentra nebo knihovny," uvedla Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Společnou snídaní dali účastníci najevo, že upřednostňují lokální farmářské produkty a u exotických produktů jako jsou třeba káva, kakao nebo banány vyžadují ty s certifikací Fairtrade. Za ně totiž pěstitelé dostávají spravedlivě zaplaceno, mohou je pěstovat s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. Zaměstnanci běžných banánových plantáží pracují 12 hodin denně, ale platí jim jen za osm a mzda jim nestačí ani na základní rodinné výdaje. Pracují s nebezpečnými chemikáliemi a nemohou vstupovat do odborů. Pěstitelé kávy se zase nejvíce potýkají s nízkými výkupními cenami, které za kávu jejich rodině místní výkupci platí.

Letošní ročník Férové snídaně NaZemi byl zaměřen na fairtradové banány, které jsou pro české spotřebitele obtížně dostupné. Účastníci snídaně mohli podepsat petici adresovanou zástupcům českých supermarketů, aby zařadili do nabídky více fairtradových produktů.

V Brně piknik pořádaly organizace NaZemi, Nadace Veronica a Středisko ekologické výchovy Hlídka ve spolupráci s městem Brnem. To v současné době usiluje o získání titulu Fairtradové město. V případě obdržení titulu by bylo dvanáctým takovým městem v ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů