Sobota, 20. dubna 2024

Start multispektrální družice Sentinel 2A je plánován na 22. 6. 2015

Start multispektrální družice Sentinel 2A je plánován na 22. 6. 2015

V pořadí druhá z pěti plánovaných družic vyvíjených v rámci evropského programu Copernicus bude vypuštěna 22. června 2015 ve 3:52 SELČ (22. června 22:52 místního čas) na oběžnou dráhu z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Start družice bude možné sledovat online z webových stránek ESA. Copernicus je evropský program pro monitorování životního prostředí, jehož gestorem v České republice je Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem dopravy a na jeho aktivitách se podílí CENIA. Družice Sentinel se zaměřují na snímkování zemského povrchu, ale také na služby, které napomáhají rozhodování v oblasti životního prostředí. Krátké seznámení s misí Sentinel 2 shrnuje toto video.

Od 2014 je možné bezplatně využívat data poskytovaná družicí Sentinel 1 při sledování pevniny, moří ale i polárních oblastí. S ohledem na dostupnost dat téměř v reálném čase hraje pro Českou republiku klíčovou roli jejich potenciál v oblasti krizového řízení. Poskytovaná data mohou pomoci například při předpovídaní povodní nebo sledování dopadu klimatických změn.

Družice Sentinel 2 bude tematicky navazovat na mise Landsat, SPOT a bude pořizovat multispektrální obrazová data celkem ve 13 pásmech s prostorovým rozlišením 10, 20 a 60 metrů v závislosti na vlnové délce. Celková šířka záběru snímku je 290 km, časové rozlišení bude 5 dní. Data z družice Sentinel 2 jsou svými parametry ideální pro monitorování vegetace, např. sledování zdravotního stavu vegetace nebo klasifikace lesních porostů a mapování krajinného pokryvu. Stejně tak jako družice Sentinel 1, bude i Sentinel 2 vybaven laserovým komunikačním terminálem, díky kterému bude družice moci využívat systém EDRS (European Data Relay System) umožňující získání pořízených dat v téměř reálném čase. Díky tomuto systému se předpokládá využití dat v oblasti krizového řízení, např. pro monitorování lesních požárů, dlouhodobého sucha apod.

Zdroj:

https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions/sentinel-2

www.esa.int

Družice Sentinel 2A, zdroj: ESA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů