Čtvrtek, 25. dubna 2024

Národní geoportál INSPIRE již pět let v provozu

Národní geoportál INSPIRE již pět let v provozu

CENIA si koncem ledna 2016 připomene pětileté výročí provozu Národního geoportálu INSPIRE http://geoportal.gov.cz, který je v České republice centrálním rozhraním pro data a služby spadající do působnosti směrnice INSPIRE a zároveň je i kontaktním místem pro přístup k evropskému INSPIRE geoportálu. Hlavním cílem naplňování směrnice INSPIRE je poskytnout větší množství kvalitních a standardizovaných prostorových informací, zejména pro vytváření a uplatňování environmentálních politik Společenství na všech úrovních členských států.

Prvních několik měsíců provozu probíhalo v pilotním režimu za postupného doplňování funkcionalit až do stavu, ve kterém je geoportál nyní. Průběžně jsou aktualizována zobrazovaná mapová data, stále jsou doplňovány nové mapové kompozice a prováděny aktualizace technického řešení v souladu s nejnovějšími technologickými trendy a legislativními požadavky.

Kromě dat spadajících pod směrnici INSPIRE jsou na geoportálu samozřejmě k nalezení i další datové sady, které jsou používány k výkonu veřejné správy na území České republiky, popř. jsou jinak zajímavé pro veřejnost. Národní geoportál INSPIRE je rozhraním pro přístup k tematickým mapovým datům několika desítek subjektů - od centrálních orgánů veřejné správy, krajské úřady, obce, výzkumné instituce, až po soukromé firmy - a zobrazovanými daty pokrývá širokou škálu oborů činnosti. Primárními uživateli Národního geoportálu INSPIRE jsou instituce využívající prostorová data, ať již to jsou úřady, vzdělávací instituce nebo soukromé firmy, data jsou však dostupná komukoliv, včetně nejširší veřejnosti.

Za svoji dosavadní dobu provozu Národní geoportál INSPIRE obsloužil téměř dva miliony uživatelů, kteří si stáhli přes 60 TB (terabytů) mapových dat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů