Čtvrtek, 28. března 2024

Keňské slony pomáhá chránit výroba papíru z jejich trusu

Keňské slony pomáhá chránit výroba papíru z jejich trusu

Pytláci mají u slonů zájem pouze o kly. Keňského podnikatele Johna Matana však zajímá to, co vyjde ze zadní části největšího suchozemského savce na světě. Osmapadesátiletý podnikatel totiž sbírá sloní trus, který pak přeměňuje ve velmi kvalitní papír. A kvůli stálému přísunu trusu si moc přeje, aby keňští sloni byli živí a zdraví, píše BBC.

Někomu možná myšlenka vyrábět ze sloního trusu papír trochu zapáchá. V Keni je to ale rostoucí průmysl, i když zatím poměrně malý. Podle oficiálních vládních údajů v něm v současnosti podniká 17 společností.

"Když se mě někdo zeptá 'je papír ze sloního trusu přiměřené kvality?' odpovědí je jasné ano," říká Matano. Jeho podnik Nampath Paper má 42 zaměstnanců a roční zisk 2,3 milionu keňských šilinků (550.000 Kč).

Výroba papíru ze sloního trusu v Keni se soustřeďuje v oblasti sloní rezervace Mwaluganje, která má rozlohu 36 kilometrů čtverečních a nachází se zhruba 45 kilometrů jihozápadně od Mombasy. Výroba papíru zde začala jako pilotní projekt v roce 1994. Komercializace projektu začala o deset let později, kdy si místní farmáři, jako Matano, zřídili vlastní podniky na výrobu papíru.

Sloní rezervace Mwaluganje byla zřízena v roce 1993 s cílem pomoci slonům, ale také zhruba dvěma stovkám místních farmářů, kteří již několik generací bojovali se slony z blízké státní rezervace Shimba Hills National Reserve. Tito sloni často zavítali na jejich zemědělskou půdu, kde poničili úrodu. To mělo za následek vážné, a často i smrtelné konflikty mezi lidmi a slony.

Sloní rezervace Mwaluganje vznikla v sousedství státní rezervace s finanční pomocí americké Agentury pro mezinárodní rozvoj a britské zvířecí charity Born Free Foundation. Hlavním plánem nové rezervace bylo, aby okolní zemědělci získali podíl na příjmech z turistiky, který by jim vyrovnal výpadek za úrodu zničenou slony. Farmáři také postoupili část svých pozemků na vytvoření migračního koridoru pro slony. Dalším cílem bylo podpořit zemědělce, aby si našli další zdroje příjmů, například z chovu včel, prodeje sloního trusu na výrobu papíru či přímo z výroby papíru.

Matano uvádí, že výroba papíru ze sloního trusu není vůbec složitá. Výkaly, které jsou plné trávy a dalších rostlinných vláken rozložených v zažívacím ústrojí slona, se nejprve musí důkladně umýt. Po umytí zůstávají čistá vlákna, která se pak vaří čtyři hodiny, aby bylo jisté, že jsou čistá. "Poté je velká část procesu podobná výrobě běžného papíru (z celulózy)," dodává.

Průměrný slon podle Matana spořádá denně 250 kilogramů potravy. Z toho vznikne zhruba 50 kilogramů trusu, ze kterého se pak vyrobí 125 listů papíru velikosti A4. Cena i kvalita jsou podle Matana podobné jako u běžného papíru, velkou výhodou sloního papíru je ale snížení odlesňování. "Chrání populaci původních stromů v blízkých lesích před zničením," říká Matano, který má nyní obchody v Mombase a v hlavním městě Nairobi. Dodává, že jeho podnikání je velmi spolehlivé a má slibnou budoucnost.

Vládní agentura Kenya Wildlife Service (KWS) potvrzuje, že výroba papíru ze sloního trusu skutečně pomáhá zbývajícím 7000 keňských slonů a snižuje nelegální těžbu dřeva. "Je to dobrá snaha, pomáhá lidem žít vedle slonů," říká mluvčí organizace Paul Gathitu.

Manažer sloní rezervace Mwaluganje Kafe Mwarimo dodává, že papírenský průmysl ze sloního trusu již pomohl více než 500 místních lidí dostat se z chudoby. A protože rezervací pravidelně prochází kolem 600 slonů, nevypadá to, že by se surovina na výrobu papíru stala nedostatkovým zbožím.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů