Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňská zoo představila novou botanickou expozici hor Evropy

 Plzeňská zoo představila novou botanickou expozici hor Evropy

Procházku Evropou od západu k východu, od horských lesů až po alpínské pásmo nejvyšších nadmořských výšek nabízí ode dneška svým návštěvníkům plzeňská zoologická a botanická zahrada. Nová expozice Hory Evropy na zhruba hektarové ploše představuje ve svahu nad africkou restaurací Kiboko stovky druhů, které na horách v Evropě a nejbližším okolí rostou, řekl dnes ČTK botanik Tomáš Peš.

Ukázka horských rostlin od Atlasu po Karpaty ukazuje na jednom místě rostliny, dřeviny a byliny nejen podle geografických oblastí a nadmořské výšky, ale také podle toho, na jakých horninách rostou. Různé složení substrátů a jejich vlhkost umožnilo botanikům ukázat návštěvníkům charakteristické biotopy jednotlivých pohoří. Chemicko-fyzikální vlastnosti hornin a na nich vytvořených mělkých půd totiž významně ovlivňují složení rostlin.

Celá společenstva jsou tak podle Peše charakteristická pro půdy na horninách s obsahem vápníku, a naopak jiná jsou typická pro silikátové horniny. Často blízce příbuzné druhy dávají přednost jen určitému typu hornin.

Dosud nevyužitý svah, kde byl kdysi výběh lam, paovcí či jelenů tak nově protkává síť cest se skalkami z různých druhů hornin. Lidé tu uvidí běžné i méně časté horské rostliny, nechybí ani vzácné alpské protěže. Podobná souhrnná expozice podle Peše nikde v Česku není. Hory Evropy jsou jednou z nových botanických expozic, které letos zahrada pro návštěvníky připravuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů