Čtvrtek, 18. dubna 2024

Arnika natřela 242 stromů v aleji u Švábova na Jihlavsku

Arnika natřela 242 stromů v aleji u Švábova na Jihlavsku

Švábov - Srdnatí dobrovolníci, nadšení místní lidé i členové spolku Arnika natřeli v pátek a sobotu všechny stromy v čtyřkilometrové aleji u Švábova na Jihlavsku bílými reflexními pruhy, které jsou tolik důležité pro bezpečnost provozu. Pozitivní zakončení výjimečného příběhu spolupráce místních občanů, vedení obce a silničářů usilujících o zachování stromořadí umožnilo na 350 drobných dárců, kteří přispěli do sbírky ,,Plechovka pro alej". Tu už po několikáté pořádá Arnika a letos lidem umožnila sponzorovat právě novou tvář aleje u Švábova. Zájem o sbírku ukazuje, že česká veřejnost vnímá stromy u cest a silnic jako hodnotu, kterou je dobré opatrovat. To je dobrá zpráva pro stovky stromořadí v celé zemi.

Projížďka i procházka Švábovskou alejí je pohlazením pro duši. Přesvědčila jsem se o tom v těchto dnech mnohokrát a věřím, že se o tom budou moci přesvědčit i příští generace. Za Arniku děkuji všem dárcům a dobrovolníkům, bez kterých bychom akci nedokázali uskutečnit. Speciální dík patří zástupcům firmy TRASK za podporu i pracovní nasazení v aleji a firmě Balakryl, která nám poskytla část potřebného množství barvy. Pro mě osobně byla celá akce velkou motivací. Usilovat o zachování alejí v naší krajině má smysl!" říká Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Nebývalý zájem dobrovolníků umožnil natřít všech 242 stromů ve dvou dnech. Na kmeny stromů bylo natřeno asi 80 kg bílé netoxické barvy Balakryl. Svou pomoc nabídlo přes 20 dobrovolníků z mnoha míst: od Prahy až po Jablunkovský průsmyk.

Zásadní podíl na práci měla skupina dobrovolníků složená ze zaměstnanců technologické firmy Trask solutions. Tato firma byla také významným dárcem sbírky Plechovka pro alej. Do práce se velmi pilně pustil i tým složený ze zaměstnanců radia Impuls. Nejen těmto dobrovolníkům a dárcům patří zasloužené díky.

Švábovská alej byla pravděpodobně založena v době, kdy se stromy podél silnic vysazovaly na popud Marie Terezie. Cestu dnes lemují mohutné kmeny i zcela mladé stromky. Lidé ze Švábova byli zvyklí o alej pečovat, udržovali koruny, odstraňovali kořenové výmladky a za uhynulé stromy dosazovali mladé lipky.

,,Švábovská alej ukazuje, jak může vypadat spolupráce všech zainteresovaných stran: silničářů, nevládních organizací, úřadů, místních komunit. Arnika byla při tom: před rekonstrukcí jsme procházeli se silničáři alejí a kácení jim rozmlouvali. Díky tomu stromy od švábovské cesty nezmizely, ale byly odborně ošetřeny. V některých místech jsou zpevněná místa, výhybny, a tak alejí bez větších problémů projíždějí autobusy i zemědělské stroje. Bílé pruhy na stromech bezpečnost ještě posílí," říká Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky.

Stovky alejí podél silnic III. třídy v naší krajině jsou, či v nejbližších letech budou, předmětem diskuse, která rozhodne o jejich osudu. Povrch silnice je ve špatném stavu, nároky na komfort dopravy rostou, požadavky soukromých zemědělců na maximální využití půdy také - je tedy na stromy podél cest místo? Arnika je přesvědčena, že ano. Proto aleje nejen natírá, ale i sází, jedná se silničáři, pomáhá místním spolkům stromy chránit a každoročně vyhlašuje anketu Alej roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů