Čtvrtek, 28. března 2024

Geocaching ve službách ochrany přírody pokračuje i letos

Geocaching ve službách ochrany přírody pokračuje i letos

V loňském roce umístila Calla ve spolupráci s Oldřichem Nedvědem z Přírodovědecké fakulty JU do vybraných pískoven v jižních Čechách tzv. cache (neboli ,,kešky"). Cílem tohoto ojedinělého projektu bylo zjistit, zda může geocaching prospět ochraně ohrožených druhů.

,,Opuštěné pískovny poskytují útočiště druhům, které v dnešní krajině nenacházejí vhodná stanoviště. Často jde o živočichy, rostliny či houby vázané na živinami chudá místa, jako jsou písčiny, suché trávníky, rašeliniště nebo drobné tůně. Takové plochy však rychle zarůstají a ohrožené organismy z nich mizejí. Proto je ochránci přírody často uměle narušují, což stojí čas a peníze. Geocaching by mohl ukázat tato zajímavá místa lidem a zároveň jejich narušování zajistit téměř zadarmo," vysvětluje Jiří Řehounek, který má projekt v Calle na starosti.

V loňském roce byla v rámci projektu položena cache v pískovně Lžín na Soběslavsku1 a také minisérie pěti ,,kešek" s názvem Borovanské pískovny2, jejíž součástí jsou Pískovna u Žemličky, jílovická Pískovna Na zastávce a Pískovna Třebeč. Letos přibyly tři nové cache - dvě v komplexu mladošovických pískoven na Českobudějovicku (Farská pískovna, Cepáků pískovna)3, jedna také v pískovně u Spolí na Třeboňsku4.

,,Biologové už dlouho vědí, že mnoha vzácným a ohroženým druhům určitá míra narušování vyhovuje. Některé dokonce potřebují i úplně holé plošky bez vegetace. Týká se to např. mnoha samotářských včel, brouků, rovnokřídlých, ale i některých rostlin nebo plazů. Využití geocachingu v ochraně přírody tedy spojuje příjemné s užitečným," říká entomolog Oldřich Nedvěd z Přírodovědecké fakulty JU, který se geocachingu ve volném čase intenzivně věnuje.

V loňském roce sledovaly cache a jejich okolí také botaničky z pracovní skupiny Ekologie obnovy při katedře botaniky Přírodovědecké fakulty, aby zjistily, zda mohou geocacheři skutečně udržovat nebo zvětšovat plošky s rozvolněnou vegetací. Jejich průzkumy odhalily, že velice záleží na umístění cache. Nejlépe se osvědčilo narušování geocachingem v Pískovně Lžín.

,,Po prvním roce se zatím zdá, že nejlepší bude cache umísťovat na svahy a dobře zvažovat, odkud budou geocacheři chodit. Protože tento způsob narušování vzácných stanovišť dosud nikdo v praxi nezkoušel, učíme se za pochodu. Zdá se však, že by geocaching v ochraně vzácných stanovišť mohl najít své místo," shrnuje dosavadní zkušenosti Klára Řehounková z pracovní skupiny.

Nápad využít geocaching v ochraně přírody vznikl při předloňském celostátním kole ekologické olympiády středoškoláků, které proběhlo v jižních Čechách. Studenti řešili v terénu praktický úkol, jak co nejlépe ochránit přírodu starého kamenolomu. Využít ,,kešku" napadlo vítězný tým pražského sdružení Arachné (Lucie Studená, Jasna Simonová a Klára Daňková). Do praxe ho pak uvedli ochránci přírody z Cally a přírodovědci z Jihočeské univerzity.

Další informace o projektu naleznete na nové webové stránce ,,Objevte svou pískovnu", kterou Calla spustila na konci loňského roku (www.calla.cz/objevtesvoupiskovnu/geocaching).

1 http://www.geocaching.com/geocache/GC5WQ2C_piskovna-lzin

2 https://www.geocaching.com/geocache/GC6HRY5_borovanske-piskovny-v-2-cwg-smenarna?guid=50ff0ce9-2893-42ef-835c-8a2e0620eb0b

3 https://www.geocaching.com/geocache/GC6HQ96_cepaku-piskovna?guid=c34025e3-1cbb-4a2b-931d-650c2f05e3c0

a https://www.geocaching.com/geocache/GC6HN1X_farska-piskovna

4 https://www.geocaching.com/geocache/GC6HRHT_piskovna-spoli?guid=f1ada9b7-ae5f-453c-8c3e-8297f6a50aa0

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů