Čtvrtek, 28. března 2024

Domažlice otevřely 10kilometrovou naučnou stezku kolem rybníků

 Domažlice otevřely 10kilometrovou naučnou stezku kolem rybníků

Domažlice otevřely desetikilometrovou naučnou stezku V Zelenovském údolí podél rybníků. Podobná vzdělávací trasa jedenáctitisícovému městu chyběla. Je na ní 12 zastavení, tedy interaktivních tabulí, tematicky věnovaných flóře, fauně a rybníkům přírodního parku Zelenov. Dále jsou tam lavičky, altány, stojany na kola a díky speciálním mobilním aplikacím si lze pustit zvuky zvířat, řekla ČTK vedoucí infocentra Jana Jankovcová.

Stezka začíná u cyklostezky na Havlovice a pokračuje na Zelenov kolem vrcholu Dmout, který je se 603 metry nejvyšším vrcholem převážně lesnatého přírodního parku Zelenov. Na toku Zubřiny leží rybníky Zelenovský, Radošovský a Strakovský. Jde o jednu ze čtyř lokalit v ČR, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč, a jediné místo, kde žije s rakem říčním. Turisté budou také poznávat ptáky, houby, lesní zvěř, dřeviny, ryby a květenu.

Stezku vybudovaly městské lesy, které oblast využívají i pro lesní pedagogiku. V okolí Domažlic taková trasa zatím chyběla. Podle Jankovcové vhodně doplňuje Dům přírody Českého lesa v Klenčí, otevřený loni.

Kolem Domažlic je ještě 20kilometrový tematický okruh Chodský květ, který seznamuje návštěvníky s historií a kulturou Chodska. Zahrnuje i cyklotrasy včetně dětských. U Domažlic je přírodní sochařská galerie podél stezky na vrch Baldov, kde byl loni odhalen pomník ve tvaru kalicha na památku bitvy u Domažlic.

Domažlické městské lesy obhospodařují přes 3770 hektarů lesů a 20 rybníků o výměře přes 31 hektarů.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů