Úterý, 19. března 2024

Brno nesouhlasí s vyčleněním části města z ochrany proti hluku

 Brno nesouhlasí s vyčleněním části města z ochrany proti hluku

Brněnští radní poslali ministerstvu pro místní rozvoj nesouhlasné stanovisko k návrhu připravované novely vyhlášky o seznamu aglomerací pro účely hodnocení a snižování hluku. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) může vyhláška způsobit, že by okrajové části města nebyly tolik chráněné před hlukem jako centrum města. Náměstek ministerstva pro místní rozvoj Jan Blecha už dříve novinářům řekl, že nové pojetí aglomerací vyplývající z návrhu nové vyhlášky v žádném případě nesnižuje ochranu obyvatel před hlukem.

Podle platné vyhlášky z roku 2006 je brněnská aglomerace vymezena Brnem, ale i dalšími obcemi, jako jsou Adamov, Bílovice nad Svitavou, Česká, Kuřim, Lelekovice, Modřice, Ostopovice, Podolí, Popůvky, Rozdrojovice, Řícmanice, Šlapanice a Troubsko. Návrh by však podle Andera aglomeraci zmenšil tak, že už by nepokryla ani celé území Brna, naopak by byly vyňaty některé městské části. "Návrh ministerstva by rozdělil Brno a nechránil by obyvatele okrajových částí proti hluku tak přísně jako v centru," uvedl Ander.

Doplnil, že snížené standardy by se dotkly lidí v městských částech Bystrc, Bosonohy, Obřany, Žebětín, Tuřany, ale i obvodu Brno-jih. "Jsou to tedy z podstatné části pravě taková místa, kde jsou problémy s hlukem z dopravy největší. Město Brno tvoří jeden celek, jednu aglomeraci. Ministerský návrh podle názoru právníků porušuje zákon o ochraně zdraví a nemůže být takto přijat," dodal Ander.

Podle ministerského náměstka Blechy ale nevede vyhláška k redukci protihlukových opatření a nejde o žádnou konspiraci ze strany státu, nýbrž o přizpůsobení české legislativy nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o hlavních směrech unie pro rozvoj transevropské dopravní sítě a o hodnocení a řízení hluku ve venkovním prostředí. Podle něj dřívější situace naopak vedla k častým obstrukcím ze strany ekologických organizací při přípravách důležitých dopravních staveb. Vyhláška má platit od příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů