Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé mohou plnit plechovku pro alej u Kvasic na Kroměřížsku a přispět tak k její ochraně

Lidé mohou plnit plechovku pro alej u Kvasic na Kroměřížsku a přispět tak k její ochraně

Kmeny stromů významné aleje podél silnice z Kvasic k Novému Dvoru na Kroměřížsku budou už brzy pro řidiče viditelnější díky bílým reflexním pruhům. Celý nadcházející měsíc totiž můžou lidé plnit pomyslnou ,,Plechovku pro alej" a přispět tak do sbírky, která Arnice umožňuje natírat aleje po celé republice. Toto jednoduché opatření výrazně zvyšuje bezpečnost provozu v aleji a tak chrání i samotné stromy před poškozením nebo kácením. Silničáři přitom význam bílých pruhů často přehlíží. Arnika stromy natře 16. června společně s dobrovolníky, místními občany a spolky. Nejen na bílou barvu pro natírání mohou přispět lidé z blízka i z daleka na stránkách arnika.org.

,,Zlínský kraj, to jsou ,,hory-doly". Ale i v hornaté a kopcovité krajině jsou silnice lemované věkovitými stromy (1). Pro letošní ročník sbírky ,,Plechovka pro alej" jsme vybrali alej v Kvasicích, významný krajinný prvek. Nátěr bílou reflexní barvou upozorní na krajinářský a ekologický význam stromů a zároveň zvýší bezpečnost silničního provozu," přibližuje význam akce vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Historická obec Kvasice je rozložena na jižním konci úrodné Hané v nadmořské výšce 191 m a je tak nejníže položenou obcí v kroměřížském okrese. Pěkné pohledy na Kvasice se naskýtají právě od usedlosti Nový Dvůr při silnici lemované alejí líp a jírovců o stáří asi 200 let. V aleji se nachází křížová cesta. Na kmenech několika mohutných stromů je patrné poškození způsobené srážkou s automobilem. Kromě reflexních pruhů na stromech by pomohlo také odpovídající dopravní značení.

,,Výzkumy ukazují, že bílé reflexní pruhy na stromech podél cest významně zvyšují bezpečnost pro řidiče, zejména za tmy nebo třeba při zhoršené viditelnosti. Arnika v tomto ohledu bohužel musí často za silničáře zaskakovat. Pomozte i vy podle svých možností. Děkuji Vám," doplňuje Klemensová z Arniky.

,,Vítáme iniciativu sdružení Arnika a podpoříme ji jako již v minulosti osazením potřebného přechodného dopravního značení, které na práce u silnice projíždějící řidiče upozorní. Prioritou naší organizace, jako správce silnic II. a III. tříd ve Zlínském kraji, je především údržba a opravy vozovek, mostů a jejich příslušenství. Silniční zeleň udržujeme v mezích přidělených finančních možností, tyto zdroje nejsou bohužel neomezené," řekl Ing. Radek Berecka, provozně-technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Lidé alejím pomáhají pravidelně. V minulých ročnících Plechovky pro alej už přispělo více než 1 000 drobných dárců. Arnika za darované prostředky od roku 2009 natřela téměř tisícovku stromů v 7 alejích v Moravskoslezském, Zlínském, Středočeském kraji a v kraji Vysočina. V roce 2014 například alej z Uherského Ostrohu do Moravského Písku (2).

Na základě zkušeností z předchozích natírání použije Arnika opět vodou ředitelnou netoxickou bílou barvu Balakryl.

Natírání aleje v Kvasicích bude probíhat 16. června. Do práce se zapojí především dobrovolníci a místní lidé. Arnika bude také průběžně informovat, jak se daří peníze vybírat, a to přímo na webové stránce http://arnika.org/plechovka-pro-alej.

Příspěvky na Plechovku mohou pokrýt náklady na natření:

jednoho stromu - 190 Kč

dvou stromů - 370 Kč

čtyř stromů - 650 Kč

osmi stromů - 1200 Kč

patnácti stromů - 2200 Kč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů