Pátek, 29. března 2024

Více než miliarda Kč podpoří rozvoj česko-slovenského příhraničí

Více než miliarda Kč podpoří rozvoj česko-slovenského příhraničí

V programu rozvoje česko-slovenského příhraničí Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika bylo schváleno 76 projektů. Dotace Evropského fondu pro regionální rozvoj činí 38,7 milionu eur, což je zhruba miliarda korun. Projekty jsou zaměřené na zachování a podporu kulturního a přírodního dědictví příhraničí, obnovu a ochranu biodiverzity nebo podporu ekosystémových služeb či přeshraniční spolupráce. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vilém Frček.

Celkově je v programu na roky 2014 až 2020 více než 90 milionů eur (2,4 miliardy korun), přičemž v prvních výzvách je rozdělováno právě téměř 40 milionů eur. Žadatelé předložili 256 žádostí v celkovém objemu 108,1 milionu eur.
Příkladem schváleného projektu na podporu kulturního dědictví je například "Lávka přes řeku Moravu včetně přístupové komunikace v archeologickém parku Mikulčice - Kopčany". Ve spolupráci Jihomoravského a Trnavského kraje bude vybudováno propojení mezi Mikulčicemi a Kopčany pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele v rámci unikátní lokality památek slovanského hradiště Velká Morava. Podpora tomuto projektu činí 3,2 milionu eur, tedy asi 85 milionů korun.
Mezi schválenými projekty jsou i takové, které by měly zlepšit možnost pracovního uplatnění. Mezi ně patří například "Přeshraniční spolupráce jako nástroj přípravy absolventů odborných škol" partnerů Střední odborná škola a Střední odborné učiliště podnikání a služeb, Jablunkov a Stredná odborná škola automobilová, Trnava. Projekt umožní zavedení nových forem výuky v diagnostice poruch motorů v souvislosti s 3D tisky a v oblasti slévárenství. Podpora činí téměř devět milionů korun.
Seznam podpořených projektů bude podle mluvčího zveřejněn v nejbližších dnech na stránkách programu.
V programu Interreg SR-ČR v programovém období 2007 až 2013 bylo ukončeno 321 projektů a vyčerpáno 85,3 milionu eur (2,3 miliardy korun), tedy téměř 92 procent z vyčleněné částky.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů