Pátek, 19. dubna 2024

Návrh zprávy OSN o klimatu mluví o nebezpečí nezvratných změn

Návrh zprávy OSN o klimatu mluví o nebezpečí nezvratných změn

Změna klimatu může mít vážné, všudypřítomné a nezvratné dopady na společnost a přírodu. Vlády však mají stále čas, aby zabránily nejhoršímu. Stojí to podle agentury Reuters v připravované zprávě OSN, která by měla být příští týden předložena ke schválení.

Zprávou se budou zabývat vědci a představitelé více než 100 vlád na čtyřdenním setkání, které začíná v pondělí v dánském hlavním městě Kodani. Měla by sloužit jako hlavní pomocný dokument vládním delegacím před celosvětovou klimatickou konferencí plánovanou do Paříže na konec roku 2015.

V odstavci, který shrnuje nebezpečí, návrh zprávy praví, že další nárůst světových emisí skleníkových plynů "zvyšuje pravděpodobnost vážných, všudypřítomných a nezvratných dopadů na lidstvo a ekosystémy". Mnoho vlád ale požaduje, aby byl textu návrhu formulován jasněji a poutavěji, pokud jde o varování před silnějšími bouřemi, vlnami veder, povodněmi a rostoucí hladinou moří. Spojené státy na příklad podotkly, že některé tabulky mohou být pro vedoucí činitele či veřejnost "neproniknutelné", přičemž vyjádření "nezvratné" by podle nich mělo být vysvětleno více.

Podle Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) je nejméně z 95 procent jisté, že od roku 1950 jsou hlavní příčinou změn klimatu některé lidské činnosti, především spalování fosilních paliv. Ve zprávě z roku 2007 to bylo jisté z 90 procent a v roce 2002 z 66 procent.

Průzkumy veřejného mínění přitom naznačují, že mnoho lidí, především v USA, o tom není přesvědčeno a domnívají se, že na vině může být přirozená proměnlivost klimatu.

Lídři Evropská unie se v pátek dohodli, že do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Další velké producenty těchto plynů v čele s Čínou a USA vyzvali, aby je následovali.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů