Čtvrtek, 28. března 2024

17. červen - Mezinárodní den proti rozšiřování pouští a sucha

Mezinárodní den proti rozšiřování pouští a sucha stanovila OSN na 17. června v roce 1994. Jeho hlavním cílem je zvýšení povědomí veřejnosti o mezinárodní spolupráci týkající se boje proti desertifikaci a důsledkům sucha.

17. červen - Mezinárodní den proti rozšiřování pouští a sucha

Světový den boje proti rozšiřování pouští je jedinečnou příležitostí, jak si připomenout, že s desertifikací je možné bojovat. Rozšiřováním pouští je ohrožena jedna pětina světové populace, a to jak v Asii nebo v oblasti Sahelu, tak i v Latinské Americe, Severní Americe či v oblasti středomoří. Pouště ohrožují třetinu zemského povrchu, což je více než 4 miliardy hektarů planety.

Každoroční svátek se snaží upozornit veřejnost na hlavní důvod rozšiřování pouští a sucha, kterým je právě lidská produkce a spotřeba. Populace se zvětšuje, je bohatší a stále více roste poptávka po půdě, která poskytne potraviny, krmivo pro zvířata či materiál na výrobu oblečení. Zvyšující se tlak na přírodu snižuje kvalitu a zdraví půdy a problém akceleruje klimatická změna.

Letošní osvětová kampaň má genderový podtext. Sloganem ,,Její země, její práva" (Her Land, Her Rights) se zaměřuje na roli žen v globálním úsilí snižovat a zastavit degradaci půdy a upozorňuje na fakt, že v řadě zemí světa mají ženy nerovný a omezený přístup k půdě a omezená práva k nakládání s půdou.

Aby byl na Zemi do roku 2050 dostatek půdy, která uživí deset miliard lidí, je nutné změnit životní styl. V současnosti jsou už totiž nějakým způsobem znehodnoceny více než dvě miliardy hektarů dříve produktivní půdy. Více než 70 procent přírodních ekosystémů bylo zásahem člověka přeměněno, do roku 2050 by se to mohlo týkat už 90 procent z nich. Navíc se předpokládá, že do roku 2030 si produkce potravin vyžádá dalších 300 milionů hektarů půdy a módní průmysl bude potřebovat o 35 procent více plochy než dosud - přes 115 milionů hektarů, což odpovídá velikosti Kolumbie.

,,Pokud budeme pokračovat v naší současné spotřebě a produkci, dopadne to tak, že planetu vyčerpáme až na pokraj jejích sil. Každý z nás musí přemýšlet o tom, co jí, nosí a jak by mohl přispět k ochraně a obnově planety a její půdy," říká Ibrahim Thiaw, výkonný tajemník Úmluvy OSN o boji proti desertifikaci.

Dnešní den a hlavně myšlenku, kterou šíří, můžete sledovat a podpořit na sociálních sítích pod hesly #DesertificationAndDroughtDay a #FoodFeedFibre.

Oficiální stránky světového dne sucha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů