Pátek, 19. dubna 2024

Globální program Apollo - záchrana pro zemské klima?

Globální program Apollo - záchrana pro zemské klima?

Lidstvo během šedesátých let minulého století vynaložilo zhruba 150 miliard dolarů (počítáno v dnešních cenách), aby se noha člověka mohla poprvé dotknout povrchu Měsíce. Stejnou sumu by mělo dát, aby zachránilo svět před nežádoucími změnami klimatu, které vedou ke globálnímu oteplování. ,,Globální program Apollo" by měl být schválen letos v prosinci v Paříži na světové konferenci o klimatu.

Program je popsán ve zvláštní studii, kterou předložil Sir David King, pověřenec britského ministerstva zahraničí pro otázky klimatu. Podporuje ho dalších šest špičkových vědců a řada podnikatelů. Tvrdí, že pokud se urychleně nezačne v této věci něco dělat, budou lidstvo stále častěji sužovat sucho, povodně, a ničivé bouře provázené přívalovými dešti.

,,Britský stát je připraven námi navrhovaný program podpořit, pokud se připojí dostatečný počet zemí," prohlašuje Sir David, který léta pracoval jako výzkumník ve vládních službách.

Mělo by to fungovat tak, že zúčastněné země budou následujících deset let v průměru vyčleňovat dvě setiny hrubého domácího produktu na výzkum a vývoj. Jeho cílem je dosáhnout ,,technického průlomu" tak, aby výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů byla levnější než výroba z fosilních paliv, hlavně uhlí. Jeho spalováním se nyní ve světě vyrábí více než 40 procent veškeré elektřiny. A pokud se nezačne jeho podíl snižovat, lidstvo bude dále čelit oteplování ovzduší. Teplota na Zemi by se tak mohla do roku 2100 zvednout až o čtyři stupně Celsia. Ale už zvýšení o dva stupně učiní četné menší ostrovy v Tichomoří, kde stoupne hladina oceánu, neobyvatelnými, varují experti.

Energie získávaná z obnovitelných zdrojů zatím nepostačuje k uspokojení poptávky po elektřině. Její výroba, závisí, jak známo, hlavně na síle větru a intenzitě slunečního svitu. A je také mnohem dražší než elektřina získávaná z uhlí. Bez ohledu na to, náklady na pořízení solárních panelů či větrných turbín v posledních letech klesly.

"Státy musejí více investovat do výzkumu a vývoje, abychom mohli elektřinu skladovat ve velkém, a také investovat do výstavby inteligentních sítí," podotýká Sir David a kolegové z jeho týmu. Mezi nimi je také Lord Browne, bývalý šéf britského ropného koncernu BP. Ten věří, že navrhovaný program Apollo schválí světová konference o klimatu, jež se bude v prosinci konat v Paříži.

www.ft.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů