Čtvrtek, 28. března 2024

Gilles Pargneaux na téma summit OSN o klimatu: Summit, který rozhodne

Gilles Pargneaux na téma summit OSN o klimatu: Summit, který rozhodne
teplování, tání ledovců a stále častější sucha a záplavy jsou známkami toho, že změna klimatu je velice reálnou hrozbou. V prosinci se na zvláštním summitu OSN v Paříži bude jednat o nové mezinárodní dohodě o klimatu. Ve středu přijal Výbor pro životní prostředí zprávu, v níž stanoví cíle Parlamentu pro jednání. Po skončení hlasování ve výboru s námi hovořil zpravodaj EP Gilles PARGNEAUX (S&D, Francie) o cílech, jež byly dohodnuty. Hlasování na plenárním zasedání proběhne na 14. října.Interview with Gilles Pargneaux Zpráva navrhuje, aby Parlament podporoval snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 % oproti úrovni v roce 1990. Jak přesvědčíte Čínu, Spojené státy a samozřejmě Evropskou unii a její členské státy, aby přijaly tento ambiciózní cíl?

Je to proces vyjednávání. Moje zpráva byla dnes ráno přijata výborem ENVI a 14. října se o ní bude hlasovat na plenárním zasedání. Jedná se o oficiální postoj Evropského parlamentu.

Parlament se bude účastnit 21. konference smluvních stran v Paříži. V okamžiku, kdy se dohodneme na svém postoji - postoji, který je ambicióznější než postoje jiných států, např. Číny, naším cílem bude přesvědčovat. Budeme oficiální delegací, budeme v kontaktu se třetími zeměmi během 21. konference smluvních stran, která má podobu mezinárodního summitu, a to nejen proto, abychom vedli dialog, ale abychom rovněž přijali rozhodnutí.

Vaše zpráva žádá o dodatečné finanční prostředky na podporu většího úsilí o snížení emisí skleníkových plynů a přizpůsobení se dopadům změny klimatu. Jak by měly být získány finanční prostředky na tato opatření?

Potřebujeme důvěryhodný finanční balíček a z toho důvodu byl předložen návrh plánu na poskytnutí 100 miliard USD ročně do Zeleného klimatického fondu, což nám umožní pomáhat nejzranitelnějším zemím, které nemají prostředky na boj proti změně klimatu.

Fond bude tvořen státními příspěvky. Zpráva rovněž navrhuje určitý počet inovativních receptů vázaných například na nové zdroje energie pro účely doplnění fondu. Finanční balíček bude bezpochyby základem pařížské dohody. Pokud se nám nepodaří dospět k dohodě ohledně Zeleného klimatického fondu a způsobu jeho financování, domnívám se, že bohužel nedosáhneme dohody vůbec, nebo se bude jednat o poloviční úspěch.

Jakou úlohu bude mít Evropský parlament při jednání na 21. konferenci smluvních stran?

Domníváme se, že by Evropský parlament měl být v popředí, aby zajistil úspěch 21. konference smluvních stran, neboť zde jde o bitvu století. Pokud nic nepodnikneme, zvýší se průměrná globální teplota o více než 2 stupně. Budeme svědky přírodních katastrof a znásobené potravinové krize. Pokud neuděláme nic, vzroste podle odborníků počet uprchlíků z důvodu klimatické změny na celém světě na téměř 200 milionů.

Odkaz : 20150923STO94329
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů