Pátek, 29. března 2024

Experti: Nárůst hladiny moří může být vyšší, než se předpokládalo

Experti: Nárůst hladiny moří může být vyšší, než se předpokládalo

Nárůst hladiny moří v tomto století by mohl být až o 50 centimetrů vyšší, než se očekávalo. Vyplývá to z nové studie, na které se podíleli klimatologové ze dvou amerických univerzit. Experti zjistili, že led na Antarktidě taje mnohem rychleji, než se dosud myslelo, uvedla agentura Reuters. Poslední zpráva OSN o dopadech globálního oteplování podle nich rychlost tání ledů podceňuje.

Zpráva vydaná OSN v roce 2013 hovoří o tom, že kvůli změnám klimatu způsobeným lidskou činnosti by v nejhorším případě mohly hladiny moří do roku 2100 stoupnout o 52 až 98 centimetrů. Podle nové studie by ale tento nárůst mohl být až 1,5 metru, což by znamenalo mnohem větší hrozbu pro města jako je New York či Šanghaj.

"Mohlo by jít o pohromu pro mnoho nízko položených měst," citoval časopis Nature hlavního autora studie Roberta DeConta z univerzity v Massachusetts. "Například v Bostonu by v příštích 100 letech mohla hladina moře stoupnout o více než půldruhého metru," dodal DeConto.

Jeden z faktorů, který byl údajně ve zprávě OSN podceněn, je takzvané praskání ledových ker. Tímto způsobem totiž může led na Antarktidě padat do moře mnohem rychleji.

Klimatolog Anders Levermann z institutu pro zkoumání následků klimatických změn v německé Postupimi závěry studie přivítal s tím, že půjde o nový impuls pro zkoumání praskání ledu v Antarktidě. O zvyšování hladiny moří hovoří poslední dobou mnozí vědci. Podle bývalého experta NASA Jamese Hansena by mohly mořské hladiny v nadcházejícím století narůst až o několik metrů. Levermann ale Hansenova tvrzení odmítl.

Nová studie vědců z amerických univerzit předpokládá, že v případě pokračujícího oteplování vzduchu i oceánů by mohla Antarktida přispět k nárůstu hladin moří o více než 13 metrů do roku 2500.

Na prosincovém klimatickém summitu v Paříži se více než 190 zemí shodlo, že je potřeba udržet do konce století globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období a co nejvíce se přiblížit hodnotě ještě o půl stupně nižší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů