Čtvrtek, 28. března 2024

Krádeží na sběrných dvorech ubylo, zloději nemají kořist kde prodat

Krádeží na sběrných dvorech měst a obcí v roce 2015 ubylo. V průzkumu, který uskutečnil kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektrospotřebičů ELEKTROWIN, to uvedlo 21,5 % dotázaných představitelů samospráv.

Krádeží na sběrných dvorech ubylo, zloději nemají kořist kde prodat

Pokud navíc ke krádežím docházelo, byly tak malého rozsahu, že většina (téměř 80 %) dotázaných je nehlásila Policii ČR.

,,Ještě na začátku loňského roku představovaly vysloužilé spotřebiče a další věci s vysokým podílem kovových částí vítaný přivýdělek pro všechny, kdo nerespektovali zákon," připomíná předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

Přestože sběrny kovů už tehdy nesměly staré elektro vykupovat, zákon se masivně porušoval. Nejen staré pračky, lednice a další spotřebiče tak mizely mimo systém zpětného odběru: ročně byl odcizen i majetek za desítky milionů korun sestávající například z železničních signalizačních kabelů, kanálových vpustí, nebo dokonce příslušenství hrobů. Přítrž tomu zřejmě učinila teprve vyhláška Ministerstva životního prostředí, která před rokem zakázala vykupovat druhotné suroviny od fyzických osob za hotové.

Zmizelo o polovinu méně kovů

Zloději ale dnes nemají svou kořist komu a jak prodat. Loni proto meziročně klesl celkový počet krádeží kovů o polovinu.

,,Nedokážeme jednoznačně určit, zda vyhláška Ministerstva životního prostředí přispěla ke snížení krádeží kovů. Nicméně statistiky nám ukazují, že případy těchto krádeží klesly zhruba o polovinu, a to je pro nás důležité. I tak doufáme, že to byla právě změna vyhlášky, která přispěla ke snížení takového protiprávního jednání, jako je právě krádež různých kovových předmětů," komentuje statistiku Ivana Nguyenová z Policejního prezidia ČR.

,,Z pohledu výrobců jsou tyto informace určitě pozitivní," říká Radek Hacaperka ze sdružení CECED CZ, které v ČR zastupuje přední evropské výrobce elektrospotřebičů. ,,Naše sdružení má sídlo v místě, kde přímo z oken kanceláře koukáme na jednu z podobných výkupen. Ještě na konci roku 2014 každý den tlačily podivné osoby kárku s odpadem, nezřídka se starou pračkou či ledničkou, do této sběrny. A bylo tristní tyto aktivity sledovat, zvláště s vědomím toho, že tyto spotřebiče budou demontovány bez jakékoliv odbornosti, že jsou mimo jakoukoliv kontrolu. Nyní je ale zřejmé, že vyhláška MŽP z loňského roku přítrž těmto nelegálním aktivitám učinila. A to je jistě významný posun," dodává Hacaperka.

Zlepšuje se zabezpečení

Kromě nově nastavených legislativních podmínek brání vykrádání sběrných dvorů také jejich stále důslednější zabezpečení. Aktivní zabezpečení sběrného dvora například v podobě kamerového systému zvolilo podle průzkumu ELEKTROWINu 45 % respondentů. Pro pasivní zabezpečení - zejména důkladné oplocení - se rozhodlo skoro 56 %.

Tato opatření jsou ovšem nákladná. Financovat je pomáhají městům a obcím i finanční příspěvky z Motivačního programu kolektivního systému ELEKTROWIN. Čerpala je třetina dotázaných.

,,Doposud jsme obcím nebo provozovatelům sběrných míst vyplatili na podporu zabezpečení sběrných dvorů nebo shromážděných elektrozařízení přes 25 000 000 korun," shrnuje Roman Tvrzník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů