Pátek, 29. března 2024

MŽP podpoří žadatele z programu LIFE. 53 milionů půjde na přípravu i spolufinancování projektů

MŽP podpoří žadatele z programu LIFE. 53 milionů půjde na přípravu i spolufinancování projektů

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o spolufinancování tzv. tradičních projektů schválených v rámci řádné výzvy programu LIFE. Letos poprvé je součástí výzvy také podpora přípravy a zpracování projektové dokumentace.

MŽP se jako garant programu LIFE[1] v České republice snaží maximálně motivovat české žadatele k předkládání projektových návrhů do programu LIFE. Důvodem je dosud nízké procento žadatelů, které odrazovala především složitá příprava projektové dokumentace a s ní spojené vysoké náklady. Aby se zvýšil zájem o program na straně českých žadatelů, kterými mohou být všechny právnické osoby, např. subjekty z řad veřejné správy, podnikatelských subjektů a neziskových organizací, podpoří MŽP nově finanční dotací také zpracování projektové dokumentace a přípravu projektu.

,,Předmětem podpory v rámci národní výzvy je proto kromě spolufinancování tradičních projektů také jedna novinka, a to finanční podpora přípravy a zpracování projektových návrhů podávaných do programu LIFE," říká ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski. A pokračuje: ,,Pro tyto účely MŽP vyčlenilo na rok 2016 ze svého rozpočtu celkem 53 milionů korun. Z této částky je 50 milionů korun určeno na spolufinancování projektů a 3 miliony korun na přípravu projektů."

Maximální výše podpory na přípravu a zpracování projektu je 150 000 korun. Alokace pro tuto výzvu není dopředu rozdělena do jednotlivých oblastí podpory programu, ale je plošná. Poskytnutí finančních prostředků je podmíněno zasláním rozpracovaného projektového návrhu odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP k posouzení, zda je předložený projekt v souladu s požadavky národní výzvy programu LIFE, a úspěšným předložením úplného projektového návrhu do evropské výzvy programu LIFE.

Žadatelé, kteří uspějí v národní a následně i evropské výzvě, podpoří Ministerstvo životního prostředí v realizaci projektů za stejných podmínek jako při vyhlášení loňské výzvy. To znamená, že nejvyšší míra spolufinancování i nadále činí maximálně 15 % z celkových způsobilých nákladů projektu, a zároveň ne více než 10 milionů korun na jeden projekt.

Žádost o kofinancování projektů nebo podporu na přípravu projektové dokumentace musí být podána žadatelem, případně zástupcem žadatele osobně kontaktním osobám Oddělení programů EU v zalepené obálce nejpozději do 7. července 2016, 17:00 hod. nebo poštou na adresu Odbor finančních a dobrovolných nástrojů, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, 100 10, Praha 10, přičemž rozhodující je datum doručení.
Výsledky výzvy se uchazeči dozví písemně nejpozději do 24. srpna 2016.

Dotazy k vyhlášené výzvě posílejte v průběhu celé výzvy na e-mailovou adresu life@mzp.cz.

Další informace o programu jsou dostupné na www.mzp.cz.

Poznámky:

[1] Program LIFE je finanční nástroj Evropské unie, který poskytuje podporu projektům v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu v celé EU. Program LIFE podporuje ekoinovační projekty, které vyžadují spolupráci vědy, průmyslu a veřejné správy, ale také informační kampaně nebo ochranu přírody a biodiverzity. Přidanou hodnotou programu jsou pro žadatele nejen nové příležitosti a kontakty, ale i pozitivní dopad na celkový rozvoj a prestiž realizující instituce. V České republice je národním kontaktním místem programu LIFE (NKM) odbor finančních a dobrovolných nástrojů, oddělení programů EU Ministerstva životního prostředí. Pracovníci NKM předávají informace o programu a realizovaných projektech, poskytují poradenství a konzultace žadatelům z programu LIFE, pořádají informační semináře pro žadatele v různých městech ČR a administrují vyhlašování a hodnocení národní výzvy pro předkladatele žádostí do výzvy tohoto programu. To všechno, včetně spolufinancování předkládaných projektů ze státního rozpočtu Ministerstva životního prostředí a finanční podpory na zpracování projektové dokumentace, napomáhá ke zvýšení motivace potencionálních žadatelů a tím i zlepšení šance České republiky na čerpání prostředků z programu LIFE.

Další informace najdete na: http://www.mzp.cz/cz/news_160520.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů