Pátek, 29. března 2024

EK spustila v unii proces ratifikace klimatické dohody OSN

EK spustila v unii proces ratifikace klimatické dohody OSN

Evropská komise dnes navrhla členským zemím EU a europarlamentu ratifikaci globální klimatické dohody, která byla sjednána loni v Paříži a která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Novinářům to v Bruselu řekla mluvčí komise Anna-Kaisa Itkonenová. Souběžně s celounijním postupem dohodu ratifikují podle svých národních pravidel také členské země EU.

Po souhlasu europoslanců budou o ratifikaci členské země unie rozhodovat kvalifikovanou většinou, řekla mluvčí. Ratifikační listiny pak budou odevzdány generálnímu tajemníkovi OSN.

Komise dnes podle mluvčí vyzvala státy osmadvacítky, aby své národní ratifikace dokončily tak, aby bylo možné všechny listiny v OSN odevzdat zároveň. Připomněla, že také vyspělé země ze skupiny G7 vyzvaly k ratifikaci dohody před koncem letošního roku.

Základním cílem dohody, která byla podepsána loni koncem roku v Paříži a podepsána v New Yorku letos koncem dubna, je udržet nárůst teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání se stavem před druhou průmyslovou revolucí, a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco většina státníků považuje dohodu za silnou, kritici jí vyčítají třeba to, že nestanovuje pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Jakub Dospiva

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů